7 raons per instalar plaques solars aquest 2024

7 raons per instal.lar plaques solars a casa aquest any 2024

Benvolgudes amigues i amics del nostre blog. Abans de res permeteu-me començar aquest nou any, desitjant- a tots un fantàstic 2024, que aquest sigui curull de salut, alegria i sort per a tothom, i que ens permeti seguir avançant de manera ferma i sostinguda en la implantació de l’autoconsum com a un dels eixos vertebradors de la necessària transició energètica.

Així doncs i per tal d’iniciar aquest any amb bona energia; de manera directa, clara i concisa, hem preparat aquest breu article per recordar-vos 7 raons de pes per instal.lar plaques solars a casa durant aquest any 2024. Som-hi!!

7 raons per instalar plaques solars aquest 2024

1. El preu del mercat majorista de l’electricitat segueix molt alt.

Malgrat que durant aquest darrer any 2023 el preu del mercat de generació de l’electricitat ha estat significativament més baix que el de l’any anterior, que conseqüentment l’alarma social causada per l’elevat preu de l’electricitat ha minvat de manera significativa i que en Jordi Basté ja no comença el seu programa diari indicant-nos a quina hora hem de posar la rentadora per estalviar diners …. La realitat és el preu de fabricació d’electricitat al mercat espanyol  ha continuat sent massa alt.

I és que tot i que el mercat majorista de l’electricitat ha tancat l’any amb un preu mig de 87 €/MWh significant una reducció del 22% i del 47% respecte als preus dels anys 2021 i 2022 respectivament, aquest preu mig ens segueix situant un 159% per sobre del preu de l’any 2020, i sobretot i el que és més important, un 89%  per sobre de la mitjana de preus del període 2007-2019.

Per tant, sí; podem concloure que l’electricitat avui per avui segueix molt cara, i el que és pitjor, la previsió ens senyala que durant proper any, d’acord a la cotització del mercat de futurs a dia d’avui,  l’electricitat seguirà alta i cotitzant a preus al voltant de 80 €/MWh.

Però és que a més a més, si alguna cosa hem après durant aquests darrers 2 anys, és que el preu de l’electricitat és extremadament volàtil i sensible a qualsevol esdeveniment geopolític que perturbi el devenir de l’economia mundial. Ho hem experimentat amb la crisis d’Ucraïna, ho hem viscut recentment amb la guerra de Gaza,  i ho seguirem patint a poc que algun altre sonat se li acudeixi prèmer de nou el botó vermell  d’amenaça mundial,  com per exemple estem visquent en les darreres setmanes amb el bloqueig del Mar Roig per part dels pirates del Iemen que assalten tot tipus de vaixells mercants entre els que es troben els que transporten gas natural liquat cap a Europa.

Així doncs, avui per avui, l’única manera de protegir-se de les fluctuacions d’un mercat elèctric que s’escapa completament del nostre control, és apostant per l’autoconsum i esdevenir el més independent possible ( mai ho serem del tot) de les empreses que ens venen electricitat que compren en el mercat majorista.

2. S’incrementa l’IVA aplicable a la compra d’electricitat i l’impost a l’electricitat.

En el darrer Consell de Ministres de l’any 2023 i mitjançant l’aprovació del RDL8/2023, el Govern espanyol ha decidit incrementar la fiscalitat aplicable a l’electricitat:

  • Increment de l’IVA aplicable a l’electricitat del 5% al 10% durant l’any 2024.
  • Increment gradual durant l’any 2024 de l’impost de l’electricitat que passarà del 0,5% de l’any 2023  al 5,1%  amb el que acabarà l’any 2024.
  • Increment gradual de l’Impost a la producció elèctrica que passarà del 0% de del darrer any al 7%  a finals de 2024.

Aquests increments suposen en conjunt que la fiscalitat aplicable a l’electricitat s’incrementarà en un 24% de manera paulatina al llarg del present any, suposant un nou esforç per als consumidors finals que depenguin completament de la compra d’electricitat de la xarxa.

3. S’ha prorrogat la deducció fiscal a l’IRPF per eficiència energètica que permet desgravar-se fins a un 40% de la inversió.

Així mateix el RDL8/2023 també prorroga la deducció del 40% de les quantitats satisfetes des de l’entrada en vigor del RDL19/2021 i fins el 31/12/2024 per les obres realitzades per la millora del consum d’energia primaria no renovable en l’habitatge habitual o qualsevol altre de la seva titularitat que tingui llogada.

Dit d’un altra manera més planera, si instal·lem un sistema d’autoconsum a casa, ens podrem deduïr un 40% de la inversió amb un màxim de 3.000 € si demostrem que gràcies a l’actuació realitzada estalviem un un 30% de consum d’energia primària no renovable o bé assolim una classificació energètica A o B en el certificat d’eficiència energètica de la casa.

Per tal de demostrar aquest estalvi, cal disposar d’un certificat d’eficiència energètica de la casa amb una antiguitat no superior a 2 anys i d’un segon certificat posterior a la instal·lació de les plaques solars.

En aquest certificat es mostra el consum d’energia primaria no renovable i per comparació permet calcular si l’estalvi assolit arriba al 30% i/o comprovar la classificació energètica de l’habitatge.

En aquest punt és important destcar que no en tots els casos serà possible assolir aquesta reducció del 30% de consum d’energia primaria no renovable, donat que si la casa disposa de climatització i aigua calenta sanitaria per gas natural, la implantació d’un sistema d’autoconsum solar només permetrà reduïr el consum de l’enllumenat de la casa i dels electrodomètics, i per tant serà difícil assolir aquest 30% de reducció, a menys que la inversió en plaques solars vagi acompanyada d’altres mesures d’estalvi energètic.

Per tant, aquesta deducció serà aplicable principalment en tots aquells casos en que el consum tèrmic de la casa tingui origen elèctric (climatització per bombes de calor, acumuladors ACS, sistemes per aerotèrmia, etc..) i que per tant no es disposi de gas natural, o si se’n disposa, aquest només alimenti la calefacció i no l’aigua calenta sanitaria.

Properamet prepararem un article detallant aquesta deducció que és aplicable en molts casos.

4. Es manté la bonificació del 50% a l’IBI en la majoria de municipis de Catalunya.

Una altra molt bona notícia és que una gran majoria dels municipis catalans ha prorrogat un any més la bonificació existent en l’Impost de Béns Immobles.

Aquest bonificació és aplicable en aquells béns immobles que hagin instal·lat sistemes d’aprofitament elèctric de l’energia solar independentment que el propietari de l’immoble i el titular d ela instal·lació d’autoconsum siguin el mateix o no.

Caldrà consultar les ordenances fiscals per comprovar la casuïstica particular de cada municipi, però en termes generals aquesta bonificació oscil.la entre el 30% i el 50% del valor de l’impost en períodes compresos entre els 3 i 5 anys.

A més a més, ja són molts els municipis que han regulat de foma explícita aquesta bonificació pel cas d’instal·lacions d’autoconsum col·lectiu.

5. El preu dels panells solars ha disminuït un 50% durant l’any 2023.

Una altra molt bona notícia és que  el preu del mòduls solars ha patit una important davallada de l’ordre del 50% durant aquest darrer any 2023, situant-se en mínims històrics i amb previsió de noves baixades, almenys durant el primer trimestre del 2024.

I és que la relantització del mercat solar residencial arreu d’Europa degut a la caiguda del preu de l’electricitat al llarg del darrer any ( insisteixo, caiguda de preus sí, però l’electricitat continua sent cara), juntament amb l’increment del nombre de fabricants, principalment xinesos,  ha provocat un increment dels stocks a nivell mundial, que ha obligat a les empreses manufactures i als principals distribuïdors europeus, a depreciar el preu dels seus productes per per tal d’arreglar els seus balanços de final d’any i millorar la liquidat de les empreses.

Però donat que aquests stocks segueixen existint, és molt probable que durant els primers mesos de l’any continuem observant noves baixades en el preu dels mòduls solars, la qual cosa d’una banda serà molt bona per qui decideixi instal·lar plaques solars a casa en aquests moments, però d’altra banda incrementarà el potencial risc ( ja se’n està parlant tot i que la indústria europea ho rebutja de moment) de que la UE imposi de nou arancels a la importació de panells solars xinesos per tal de protegir la fabricació europea, comportant en aquest cas una nova pujada de preus del panell solar a mig plaç.

6. L’euribor ha començat una baixada que ben aviat es reflectirà en l’import dels préstecs i hipoteques.

I segueixen les bones notícies, no només perque aquesta afavoreix la instal·lació de sistemes  d’autoconsum sinó també pel conjunt de la societat, perque l’Euribor, índex de referència que utilitzen les entitats financeres per deixar diners,  ha començat a baixar després de dos  anys de pujada sostinguda durant els quals ha arribat a marcar un màxim del 4,23% durant el mes de setembre del 2023.

imagen

La darrera cotització de l’Euribor a dia 4/01/2024 és del 3,53% i s’espera que la baixada segueixi durant els propers mesos per situar-se a finals d’any lleugerament per sota del 3%.

Aquesta baixada del tipus d’interés facilitarà no només el finançament d’instal·lacions d’autoconsum sinó que a més a més rebaixarà significativament l’import de les hipoteques que paguem i que minven de manera molt significativa la capacitat d’estalvi i/ o disponibilitat d’inversió d’una part molt important de la ciutadania.

7. Instal·lar plaques solars per autoconsum és ètic, responsable i solidari amb el repte conjunt que tenim per frenar el canvi climàtic.

I és que més enllà de consideracions econòmiques que tenen a veure amb la nostra butxaca, instal.lar un sistema d’autoconsum a casa és una mostra inequívoca del nostre compromís per assolir els compromisos de sostenibilitat que recentment es van aprovar a la cimera pel clima que es va celebrar al Emirats Àrabs, i en la qual i d’entre altres, gairebé 200 països van acordar començar el camí per abandonar demanera definitiva els combustibles fòssils.

El canvi climàtic és una realitat de la que tots sense excepció en som co-responsables, aixó doncs també és una responsabilitat del conjunt de la població, l’empendre accions individuals a l’abast de cadascú que permetin combatre aquest canvi climàtic que cada cop més es nota en el nostre dia a dia.

Doncs fins aquí el 7 motius principals pels qual considero aquest inici de 2024 un fantàstic moment per invertir en un projecte d’autoconsum a casa (també a la nostra empresa, és clar).

Preu de l’electricitat elevada, increment de la fiscalitat de l’electricitat, deducció fiscal a l’IRPF, manteniment de les bonificacions fiscals a l’IBI, baixada del preu deñls panells solars, baixada de l’Euribor i la nosyra co-responsabilitat mediambiental, crec que són motius més que suficients com per fer el pas de manera definitiva cap a l’autoconsum.

I vosaltres quins motius teniu? Us llegim i comentem.

Fins a la propera!!

5/5 - (1 vote)
Frederic Andreu
Frederic Andreu

Hola, soy Frederic Andreu, Ingeniero Químico por el Instituto Químico de Sarriá (IQS) y post-grado en energías renovables por la Universidad Politécnica de Catalunya (UPC). Durante 10 años trabajé en Endesa Energia, primero gestionando grandes cuentas industriales y posteriormente cómo responsable de energía solar para España. Actualmente soy socio-fundador de SolarTradex y me apasiona desarrollar y compartir con todos vosotros este proyecto.

Frederic Andreu
Quant a Frederic Andreu

Hola, soy Frederic Andreu, Ingeniero Químico por el Instituto Químico de Sarriá (IQS) y post-grado en energías renovables por la Universidad Politécnica de Catalunya (UPC). Durante 10 años trabajé en Endesa Energia, primero gestionando grandes cuentas industriales y posteriormente cómo responsable de energía solar para España. Actualmente soy socio-fundador de SolarTradex y me apasiona desarrollar y compartir con todos vosotros este proyecto. Mostra totes les entrades de Frederic Andreu