Em puc aplicar una deducció a la declaració del IRPF si he instal·lat panells a casa?

Darrerament estem rebent forces consultes de clients que ens pregunten sobre l’existència de deduccions fiscals de cara a la campanya de la Renda del 2022 en el cas que s’hagin instal·lat panells solars per autoconsum a casa.

Efectivament l’Agència Tributaria té aprovat un conjunt de deduccions fiscals per obres de millora de l’eficiència energètica en habitatges, no obstant la nostra visió com a empresa és un xic més escèptica respecte l’aplicablitat real d’aquesta deducció pel que fa a instal·lacions solars per autoconsum. Intentaré detallar-ho a continuació. Som-hi!!

Doncs efectivament, de cara a la campanya de la RENDA 2022 hi ha aprovada una deducció en l’IRPF que a priori podria ser aplicable a instal·lacions fotovoltaiques per autoconsum.

Malgrat això, des de SolarTradex entenem que és força complicat que aquesta deducció sigui realmente aplicable a instal·lacions fotovoltaiques per si mateixes si aquestes no van acompanyades d’altres inversions en eficiència energètica.

Les condicions d’aquesta deducció venen recollides al RDL 18/2022 de 18 d’octubre d’acord al que es detalla a continuació.

En l’article 21 d’aquest reial decret llei estableix dos tipus de deduccions:

1.  Deducció del 20% de les quantitats satisfetes per obres per la reducció de la demanda de calefacció i refrigeració:

“Aquelles que hagin reduït la demanda de calefacció i refrigeració de l’habitatge almenys en un 7 per cent la suma dels indicadors de demanda de calefacció i refrigeració”

Cal que aquest extrem quedi acreditat mitjançant un certificat d’eficiència energètica de l’habitatge expedit per un tècnic competent després de la realització de les obres, en comparació amb un altre certificat d’eficiència energètica expedit amb anterioritat a l’inici de les obres.

Per obres realitzades entre el 6 d’octubre del 2021 i el 31 de desembre del 2023 i la base màxima de deducció serà de 5.000 anuals.

2.        Deducció del 40% de les quantitats satisfetes  per obres per la millora en el consum de l’energia primària no renovable.

“Aquelles que permetin reduir el consum d’energia primària no renovable, en un 30 per cent com a mínim, o bé, la millora de la qualificació energètica de l’habitatge per obtenir una classe energètica «A» o «B», en la mateixa escala de qualificació.”

Per acreditar-ho caldrà acreditar que s’ha reduït com a mínim un 30% l’indicador de consum d’energia primària no renovable o bé disposar d’un certificat d’eficiència energètica de l’habitatge emès pel tècnic competent abans de l’inici de les obres i, al final de les mateixes.” (*energia primària no renovable = GAS)

Per obres realitzades entre el 6 d’octubre del 2021 i el 31 de desembre del 2023 i la base màxima de deducció serà de 7.500.

La interpretació de la normativa que en fem des de SolarTradex és que tant en el primer supòsit com en el segon, la instal·lació d’un sistema d’aprofitament elèctric de l’energia solar per si sol no millora la qualificació energètica de l’habitatge de manera que es pugui assolir una classificació A o B, i tampoc permet certificar una reducció dels indicadors de demanda de calefacció i refrigeració en un 7%, en el primer cas, o una reducció del consum d’energia primaria d’un 30% en el segon cas.

Per entendre-ho millor, si les necessitats tèrmiques de l’habitatge es cobreixen mitjançant una caldera de gas o gasoil, la instal·lació d’un sistema d’autoconsum solar no disminuirà en cap cas la demanda tèrmica de l’habitatge.

Així doncs per assolir aquesta qualificació energètica A o B, o acreditar la disminució d’un 7% dels indicadors de demanda de calefacció i refrigeració o d’un 30% en el consum d’energia primaria no renovable; caldria realitzar altres actuacions d’estalvi energètic que actuin sobre l’envolvent tèrmica de l’habitatge (actuar sobre l’aïllant tèrmic) o que redueixin els seus consums tèrmics ( per exemple incorporar un sistema d’aerotèrmia, una caldera de biomasa, etc..).

És important destacar que el certificat d’eficiència energètica previ s’ha d’haver realitzat com a molt dos anys abans de l’inici de les obres, i aquest certificat d’eficiència energètica haurà d’estar digilenciat per l’Institut Català de l’Energia que al final serà qui establirà la data oficial del certificat.

Ressalto el tema de l’ICAEN, perque hi ha força gent que ens demanen si poden tramitar amb data actual un certificat d’eficiència energètica segons condicions de l’habitatge prèvies a l’inici de les obres i posar-li una data anterior a l’inici de les obres. Això no és possible perque qui estableix la data del certificat és el propi ICAEN.

Per tant qui no tingui un certificat d’eficiencia energètica correctament inscrit per l’ICAEN amb data com a molt, dos anys abans de l’inici de les obres, ja no tindrà cap opció d’optar a aquesta deducció, que d’altra banda i tal o com ja explicàvem a abans, no veiem gaire clar que sigui aplicable si només s’instal·la un sistema d’energia solar per autoconsum.

real decreto de autoconsumo

5 novetats del Reial decret d’autoconsum

Hola amigos y enhorabuena a todos ¡¡ya tenemos nuevo real decreto de autoconsumo!! Espero lo hayáis celebrado como merece esta noche, porque a partir de ahora toca trabajar duro para aprovechar este nuevo marco normativo y hacer realidad el cambio de modelo energético que tanto hemos imaginado y por el que tanto hemos luchado. real decreto de autoconsumo Antes que nada y para alejar equívocos, quiero destacar en negrita y mayúsculas que EL RD244/2019 ES UN GRAN REAL DECRETO DE AUTOCONSUMO; quizás haya quién no comparta mi opinión y piense que es un real decreto mejorable (no lo discuto), pero basta echar la vista atrás para darnos cuenta de que tenemos un real decreto absolutamente inimaginable hace tan sólo 6 meses: autoconsumo de proximidad, autoconsumo compartido, compensación parcial de excedentes, sin contadores adicionales para la generación, etc… Así pues manos a la obra. En el artículo de hoy, y como no podía ser de otra forma, intentaré destacar las principales novedades que bajo mi punto de vista presenta la nueva normativa.
(més…)
real decreto de autoconsumo

És el PPA la clau de la transició energètica?

Aquest passat dijous vaig assistir amb gran expectació a la jornada que APPA  va organitzar a Barcelona sota el nom de CONTRACTES PPA: CONNECTANT PRODUCTORS I CONSUMIDORS. És just reconèixer que la jornada va ser un èxit rotund d’assistència, no en va els PPA’s s’han erigit des de ja fa anys, com un fenomen d’èxit mundial que ara arriba a Espanya com la pedra filosofal de les energies renovables que ha de permetre al nostre país reverdir antigues èpoques de vi i roses en les quals lideràvem amb universal admiració el desenvolupament i expansió de les energies renovables.
real decreto de autoconsumo
No obstant això, jo em pregunto… Però de debò la transició energètica a la qual aspirem passa inequívocament pels PPAs? No, no i mil vegades no; el PPA encara sent enaltit per molts actors del sector i reconeixent-li alguns aspectes positius, no ens acosta a la democratització de l’energia que perseguim, i és que el PPA que persegueixen la majoria de desenvolupadors i bancs, per despectiu que sembli, no deixa de ser viure del pelotazo per a cobrir l’esquena a l’oligopoli elèctric i seguir amb un model energètic centralitzat de grans parcs de generació, que encara que renovables i no contaminants, continuaran sent aliens al canvi de model energètic que demanda una gran majoria de la societat. Permeteu-me doncs que comparteixi amb vosaltres la meva «visió» referent al fenomen PPA, no sense risc, això sí, de ser reprès per part d’algun dels principals stakeholders del sector de les energies renovables a Espanya… Inconvenients de l’ofici. Continua la lectura de És el PPA la clau de la transició energètica?

Las baterías para autoconsumo no están penalizadas.

Queridos amigos, después de varias semanas de desconexión (reconozco que últimamente no me estoy prodigando mucho), retomo la senda de esta bitácora para compartir con todos vosotros un tema de máxima actualidad y brillante futuro como son los sistemas de acumulación de energía o baterías, y la generalizada creencia de que el actual real decreto 900/2015 de autoconsumo penaliza su instalación y uso…. ¿será eso verdad?

Bateria Autoconsumo

Continua la lectura de Las baterías para autoconsumo no están penalizadas.

Injecció 0. El nou credo de l’autoconsum solar?

Sense cap dubte, al llarg d’aquests últims temps, i com a conseqüència de la situació d’incertesa i desemparament regulador al qual s’està enfrontant el sector d’autoconsum solar, els sistemes d’injecció 0 s’han convertit, de la nit al dia, en la gran esperança a la qual agarrar les ànsies de supervivència del nostre injuriat sector, i, per consegüent, en el nou credo de l’autoconsum solar… fins al punt que, res més lluny de la realitat, semblem haver sucumbit al dogma que sense sistema d’injecció 0, no existeix l’autoconsum solar.

Però és certa tal asseveració?, què és la injecció 0?, perquè serveix?, té sentit? I sobretot és eficient?

En l’article d’aquesta setmana tractarem d’abordar totes aquestes qüestions, alhora que plantejarem una espinosa pregunta que resoldrem en les pròximes setmanes…… són eficients energèticament els sistemes d’injecció 0? O dit d’una altra manera… És possible evitar l’enviament d’excedents fotovoltaics a la xarxa, alhora que maximitzar el rendiment i l’eficiència del sistema d’autoconsum solar?

Inyección 0 SolarTradex
Continua la lectura de Injecció 0. El nou credo de l’autoconsum solar?

5 factors a tenir en compte per a comprar bombetes LED

Quan fa ja gairebé dos anys -1 de setembre de 2012-, la Unió Europea va prohibir la venda de les bombetes incandescents, els fabricants i venedors de bombetes es van afanyar a dir que entràvem en una nova etapa energètica i lumínica. I malgrat que encara en 2014 s’estima que les bombetes d’Edison segueixen molt presents en les llars espanyoles; les bombetes de baix consum primer i les bombetes LED més tard, s’han imposat com a principals protagonistes d’aquesta etapa.

Avui vull fer aquí, amb el beneplàcit de Frederic, un breu repàs per les raons per les quals bombetes LED es consideren una aposta energètica eficient; però, molt especialment, voldria fer una petita guia dels factors que hem de tenir en compte per a encertar en l’elecció d’aquests dispositius.

Abans parlar d’aquests, és imprescindible incidir en els beneficis d’aquesta mena d’il·luminació. Beneficis que se centren en l’estalvi monetari i energètic. En aquest mateix blog, Frederic ja va fer un esment especial als LEDS a l’hora de reduir despeses en la seva missió per reduir la tarifa elèctrica un 50%, prenent-ho com una de les principals mesures per a limitar el seu consum.

Bombilla LED SolarTradex

Continua la lectura de 5 factors a tenir en compte per a comprar bombetes LED

Autoconsumo sin legalizar en casa ¿qué me puede pasar?

Fa només unes setmanes us parlava de la meva preocupació per algunes falses veritats que, desgraciadament, i a causa de la lògica inacció de l’oligopoli elèctric i del Govern d’un costat, i de la innocent voluntat de magnificar les coses per part dels defensors de l’autoconsum solar de l’altre, s’han acabat convertint en veritats universals que han dinamitat completament la voluntat de milers de consumidors que van veure en l’autoconsum solar la possibilitat de contenir en certa mesura l’espectacular senda creixent en el preu de l’electricitat que hem patit al llarg de l’últim lustre.

En aquest sentit us il·lustrava sobre el succeït al llarg d’aquest últim any amb el peatge de reserva, una mena d’impost a l’autoconsum, que gairebé un any després de la seva proclamació segueix sense aprovar-se, però que, en canvi, ha aconseguit paralitzar gairebé completament el desenvolupament de nous projectes, per la por que algun dia pugui acabar aprovant-se…

Imagineu fins a quins extrems ha arribat la falsa veritat, que fins i tot fa unes setmanes un organisme de l’administració com és el Cabildo de Tenerife, sol·licitava formalment la seva eliminació tot i que encara no existeix…

Aquesta setmana vull abordar un altre dels grans temors que envolten l’autoconsum solar, el que fa referència a les possibles conseqüències d’instal·lar un kit d’autoconsum domèstic sense legalitzar. És cert que em poden castigar amb una multa de 60.000.000 €? Em poden tallar el subministrament? Està justificada la por atroç d’instal·lar un sistema d’autoconsum solar a casa?

SolarTradex

Primer de tot vull ressenyar que l’objectiu d’aquest article no pretén en cap moment, ni defensar, ni promoure les instal·lacions il·legals, tan sols es persegueix informar de manera fonamentada de les possibles conseqüències sense entrar en judicis de valor de cap mena.

Anem a pams…

Continua la lectura de Autoconsumo sin legalizar en casa ¿qué me puede pasar?

7 consells per a estalviar en la factura de la llum

Fa un parell de setmanes vaig esmorzar amb un bon amic de la meva època en la facultat, que confessar seguidor del blog. En una arrencada de sinceritat, em va dir amb molt d’amor i major delicadesa que li encantaven els meus articles, però que potser estaria bé tractar de condensar-los una miqueta de tant en tant. El que té de bo els amics és que els avorreixes i continuen sent amics. Per aquest motiu avui intentaré, encara que només sigui una vegada, agrair tan savi consell i condensar en tan sols 300 paraules, ho aconseguirem?  Anem allà – les 300 paraules comencen just en aquest punt.


7 consells per a estalviar en la factura de la llum

1. Contracta a casa la tarifa 2.0 DHA amb discriminació horària

Ahorrar tarifa 2.0 DHA SolarTradex

Si com a mínim un 40% del teu consum és entre les 22.00 i les 12.00 hores del migdia, estalviaràs un mínim del 10%   en la facturació de l’energia. No conec a ningú que no li hagi funcionat!!

2. Baixa’t la potència contractada

Precio Potencia Contratada SolarTradex

Esbrina quanta potència necessites realment contractar i no contractis més del compte. El cost anual de la potència el tens en la següent taula.

3. Controla els estand-byes a la nit

real decreto de autoconsumo

Sembla una obvietat però…  si redueixes 100 W l’estand-bye aconseguiràs estalviar: 100 W x 8 hores x 365 dies = 292 kWh/any … Segons la CNMV, el consum mig domèstic espanyol és de 2.630 kWh/any, per tant si apagues els teus dispositius quan dorms, estalviaràs un mínim del 10% del teu consum anual.

4. Regula la temperatura de la nevera a 4-5 °C i el congelador a -18ªC.u003cbru003e

Ahorro consumo nevera SolarTradex

Es pot estalviar un 14% del consum, tan sols pujant la temperatura del congelador des de -21 °C a -18 °C.

5. Regula la temperatura del circuit de calefacció de la caldera lleugerament per sobre del 50%

real decreto de autoconsumo

Arribaràs abans a la temperatura de consigna, i funcionarà menys el bombament d’aigua del circuit de radiadors; però no et passis…  perdràs eficiència!!! Observa com podràs estalviar un 38% en el consum de la meva caldera.

6. Instal·la un kit d’autoconsum

real decreto de autoconsumo

Els recordaràs a les elèctriques qui té la paella pel mànec, seràs més lliure i feliç… i damunt podràs estalviar si instal·les un kit d’autoconsum local. 

7. Monitora el teu consum

Ahorrar Factura Luz SolarTradex

Ho va dir Lord Kelvin en el segle XIX: lo que no es mesura no es pot mejorar y  es va afartar de vendre termòmetres!!! Fora bromes, l’única manera de saber quant i quan consumeixes, si t’interessa o no  una tarifa amb discriminació horària, si tens la potència ben contractada, o si les actuacions que fas tenen resultat és mesurant-ho.

Quants kits d’autoconsum necessito per a la meva casa?

Disfressada amb diferents literatures, aquesta és una de les preguntes més freqüents que rebo sobre els kits d’autoconsum solars… Quantes plaques necessito en el meu cas? Amb una placa solar puc alimentar el televisor i la nevera?…  O fins i tot m’han preguntat per a una casa normal quantes plaques necessito? La meva resposta sempre és la mateixa… una casa normal amb un consum normalment alt o normalment baix? I és que l’autoconsum és una qüestió molt particular de cada cas, on no hi ha solucions universals i sí, solucions al gust en funció del perfil de consum de cadascun. Abans d’aprofundir en l’assumpte, permeteu-me un petit avís per als navegants experts en aquests temes… avui no és el vostre dia de sort en aquest blog (ho sento), avui deixem a un costat tot tecnicisme i parlarem l’idioma teletubbie per a aquesta manera intentar ser el més pedagògic i entenedor possible… i és que moltes vegades ens acusen de frikies als de les renovables, i amb quanta raó!!!
Kits Autoconsumo Solar SolarTradex
Continua la lectura de Quants kits d’autoconsum necessito per a la meva casa?

7 dubtes per a instal·lar un kit d’autoconsum solar domèstic

Com us vaig comentar, el cap de setmana passat vam estar presents en la Fira de l’Ascenció de Granollers promocionant els nostres kits d’autoconsum solar; la veritat és que independentment del resultat comercial, que espero veure durant les pròximes setmanes, assistir a una fira multisectorial no especialitzada en el sector energètic i amb més de 60.000 assistents al llarg dels 4 dies que va durar, ha estat un autèntic bany de realitat, m’explico….

Per a nosaltres, per als quals ens seguiu habitualment i per a la gent afí al sector, el concepte autoconsum ja és molt familiar… No obstant això, la realitat és que encara existeix una gran majoria de gent que desconeix el quin, el perquè, el com i el quant de l’autoconsum; una gran majoria de gent que continua pagant religiosament les seves factures d’electricitat a les grans empreses tradicionals sense saber que existeixen alternatives de preu similar o inferior, que desconeixen les bondats de contractar una tarifa amb discriminació horària, o que desconeixen simples hàbits per a reduir la factura elèctrica de la seva llar… per tots aquests motius, tots nosaltres, en la part que ens correspongui hem de continuar aproximant el món de l’energia i les seves possibilitats al conjunt de la societat, només així des de la participació i des del coneixement aconseguirem canviar i democratitzar aquest model energètic actual que està al servei d’uns pocs.

En l’article d’aquesta setmana, intentaré contestar de la manera més simple possible les 7 qüestions més rellevants que se’ns van plantejar durant la fira, i gràcies a les quals he acabat construint un argumentari més o menys sòlid en favor dels kits d’autoconsum solar domèstics. Per als sistemes d’autoconsum comercials crec que a hores d’ara ja no hi ha discussió no?

7 dudas instalar kit autoconsumo SolarTradex

Continua la lectura de 7 dubtes per a instal·lar un kit d’autoconsum solar domèstic