Instal·lem bateries a casa

Instal·lem bateries a casa?

La transició energètica ha accelerat de manera definitiva en els darrers temps convertint-se en un concepte conegut i interioritzat per una gran majoria de la societat. És en aquesta nova realitat que les instal·lacions d’energia solar per autoconsum amb i sense bateries han esdevingut una excel·lent oportunitat per participar de manera activa en aquesta transició a la vegada que han permès minorar l’impacte de l’alt preu de l’energia que ens està tocant patir des de ja fa més de 2 anys. Però val la pena instal·lar bateries?

En l’article d’avui, us donarem algunes claus per valorar la idoneïtat d’instal·lar un sistema  d’autoconsum amb bateries a casa nostra.

En primer lloc, us volem deixar una idea molt clara,  i és que hem de tenir molt clar que  avui  per avui, el dilema ja no és plantejar-se si és rendible i/o ens convé o no instal·lar un sistema d’autoconsum a casa, sinó que el dilema és plantejar-se si ho fem ara o potser en el pitjor dels casos ho deixem per d’aquí un temps.

El que està clar és que en els propers anys disposar d’energia solar a casa serà  d’allò més normal i necessari, i per tant, quan abans fem el pas, abans començarem a estalviar en la nostra factura elèctrica més enllà del benefici mediambiental que aquesta decisió  tan important porta associada.

El Daniel Pérez ho explica molt bé en el seu llibre la Superpotència Renovable, la transició energètica no només va d’apostar per les energies renovables sinó també i principalment, d’electrificar al màxim els nostres consums per tal de desplaçar tant com sigui possible la nostra despesa energètica de combustibles fòssils.

Així doncs,  durant els propers anys i amb tota seguretat, el nostre consum a casa s’incrementarà significativament a mesura que anem substituint els antics sistemes de climatització i d’aigua calenta sanitària (ACS) alimentats per gas o gasoil per sistemes més eficients i sostenibles com poden ser aerotèrmies, bombes de calor i acumuladors d ‘ACS entre d’altres, i evidentment sense oblidar que en un futur més o menys proper tots acabarem conduint un cotxe elèctric que caldrà alimentar principalment des de casa.

És evident doncs que la transició energètica i l’electrificació de consums és ja un fet imparable, i en aquest context en el que molt probablement el nostre consum energètic augmentarà de manera significativa, serà molt important maximitzar dins de les limitacions òbvies de la nostra capacitat d’inversió individual i de la superfície disponible en el sostre de casa, el tamany de les instal·lacions solars que ens instal·lem a la nostra vivenda per tal d’autoproduïr el màxim d’electricitat possible.

A la vegada, aquest fet de ben segur que comportarà que hi hagi hores del dia en que la nostra producció solar serà significativament superior al nostre consum i per tant ens veurem obligats a retornar part d’aquesta producció d’electricitat renovable a la xarxa de distribució elèctrica… A menys que decidim fer un pas més i complementar la nostra instal·lació d’autoconsum amb una bateria o sistema d’emmagatzematge.

Per tant, plantejada la necessitat, aquestes són les 5 raons per les quals entenem que instal.lar una bateria a casa pot ser (és) una excel·lent decisió.

1. La bateria em permet assolir un nivell d’independència energètica molt més alt.

En primer lloc, i més enllà de raons purament econòmiques que analitzarem en els propers punts, el que és evident és que instal·lar un sistema d’autoconsum amb bateries en permet assolir un grau d’independència energètica respecte a la xarxa molt més gran que si no instal·lem cap sistema d’emmagatzematge.

Típicament pels consumidors residencials és molt complicat, sobretot entre setmana, fer coincidir la nostra corba de generació solar amb la nostra corba de consum donat que normalment les hores centrals del dia són les que coincideixen amb les hores que estem fora de casa i això suposa que bolcar un gran nombre d’excedents (normalment més del 60% de la producció solar) a la xarxa de distribució. Aquests kWh els recuperarem després en hores de baixa producció solar a través del mecanisme de compensació simplificat tal i com veurem seguidament.

Tot i aquest sistema de recuperació d’excedents, seguim sent dependents de les empreses elèctriques, doncs són elles les que ens tornen i paguen aquests sobrants d’energia.

Per tant, l’única manera d’esdevenir el màxim autònom possible és apostant per les bateries, amb les quals podrem assolir autonomies pròximes al 85%-90% del nostre consum.

2. La bateria ens permet maximitzar la valorització de cada kWh no autoconsumit instantàniament.

Cada kWh que generem i autoconsumim pren el valor d’aquell kWh que deixem de comprar a la nostra empresa subministradora d’electricitat. Aquest preu inclou el cost de generar l’electricitat, els peatges i càrrecs regulats que hem de pagar per utilitzar la xarxa de distribució i per altres conceptes associats a la política energètica del país, l’impost elèctric i l’IVA. Tot això correspon al preu minorista que paguem per l’electricitat a casa.

En canvi si estem acollits al mecanisme de compensació d’excedents simplificat (la pràctica totalitat d’autoconsumidors hi estan) el valor que en treure’m pels excedents es redueix a aproximadament al cost de generar l’electricitat en el mercat majorista; és a dir com que per enviar els sobrant de generació a la xarxa elèctrica i després recuperar-los en realitat estem utilitzat aquesta xarxa, ens correspon pagar l’ús que en fem d’ella i també els impostos. Per tant la valoritzarem aquest sobrants a preu de mercat majorista d’electricitat.

Però si enlloc d’enviar aquests sobrants a la xarxa i compensar-los posteriorment, els emmagatzem en una bateria i els utilitzem posteriorment sense que aquests surtin de casa, llavors tornem a valoritzar aquests excedents a preu de mercat minorista.

És evident doncs, que si instal·lem una bateria a casa, el valor dels kWh sobrants guanya valor. Però quin és aquest valor?

Si posem com exemple els preus d’electricitat que té Som Energia publicada a la seva web, i per un consum mig d’electricitat a casa, observem que el preu minorista promig per un consumidor residencial amb potència contractada inferior a 15 kW és de  0,35 €/kWh, i en canvi el preu al que es valoren els sobrants d’energia és de només 0,16 €/kWh. En aquest cas doncs, acumular els sobrants d’energia en una bateria suposa incrementar en un 119% el valor d’aquests excedents.

Si fem el mateix exercici amb els preus que té Endesa publicats a la seva web, tenim que el valor mig de cada kWh autoconsumit és de 0,18 €/kWh i el preu de compensació és de 0,12 €/kWh, i per tant en aquest cas, acumular l’energia en una bateria suposa incrementar el valor de cada kWh emmagatzemat en un 50%.

És evident doncs que en qualsevol cas, i al marge del preus que apliqui cada comercialitzadora d’electricitat (no tot són els preus, sino també els valors de l’empresa), el guany addicional en cas d’utilitzar una bateria és molt significatiu, i per tant podem concloure que instal·lar bateries ens permet incrementar en valor absolut l’estalvi en la nostra factura elèctrica.

3. L’allargament de la vida útil de les bateries permet baixar significativament el nostre cost de generar energia amb una bateria.

La millora tecnològica de les bateries de ió liti en els darrers anys ha permès als fabricants allargar de manera molt significativa la vida útil de les mateixes. En aquest sentit fabricants com Sonnen ja estan oferint garanties de 10.000 cicles de càrrega i descarrega dels seus equips,  l’equivalent a uns 27 anys de vida útil!!!

Aquest fet ens permet rebaixar molt el LCOE ( cost de generació d’electricitat) dels sistemes d’autoconsum amb bateries al llarg de la vida útil del sistema, típicament 25 anys.

Però anem a pams… Què és el LCOE? El LCOE és un concepte que s’utilitza per calcular el cost de generar electricitat i a nivell conceptual es defineix com el quocient entre el cost d’inversió (€) i les despeses de manteniment  al llarg de la vida útil de la instal·lació ( €), i la previsió de producció d’electricitat al llarg d’aquest 25 anys ( kWh). Per tant obtenim un valor en €/kWh que podrem comparar amb la nostra previsió de preu de compra d’electricitat a la nostra empresa subministradora.

Realment i tècnicament aquest fórmula és un xic més complexa ja que per ser estrictes també li hem d’aplicar tant al numerador com al quocient una tasa de descompte per tal d’actualitzar els preus futurs al moment present. Us deixo aquí la fórmula estricte.

bateries formila

Doncs bé, anem a calcular el LCOE d’una instal·lació d’autoconsum mitja de 4 kWp amb una bateria de 5 kWh, i posteriorment compararem el seu cost de generació d’electricitat  (€/kWh) amb el preu que paguem per l’electricitat a casa.

Suposem que el cost del sistema és d’uns 12.000 € (IVA inclòs) i que el sistema generarà uns 1.400 €/kWp i any, és a dir uns 5.600 kWh anuals.

En aquest cas el LCOE (cost de generar l’electricitat mig durant els propers 25 anys) serà de 0,12 €/kWh.

Si novament agafem el preu mig actual d’electricitat de 0,35 €/kWh que Som Energia està aplicant als seus clients residencials i li apliquem un IPC anual del 2,5%, obtenim que el preu mig de compra de l’electricitat al llarg d’aquests 25 anys serà d’uns 0,48 €/kWh, i per tant instal·lar un sistema fotovoltaic amb bateries ens permet generar electricitat un 75% més barat que no pas el preu que pagarem a Endesa per aquesta mateixa electricitat si li seguim comprant tot el consum.

És evident que a llarg plaç, instal·lar un sistema amb acumulació no és pas una mala decisió.

4. Les bateries intel·ligents em permeten estalvis que van molt més enllà de l’energia autoconsumida.

Cada dia que passa les bateries incorporen noves funcionalitats esdevenint solucions intel·ligents que ens permeten cobrir diferents tipus de necessitats.

En aquest sentit, la majoria de les bateries tenen diferents programes de funcionament que permeten prioritzar un mode de treball o altre en funció de la necessitat principal que volem cobrir.

D’aquesta manera, al mode de funcionament convencional de la bateria que persegueix maximitzar l’autoconsum emmagatzemant el màxim d’energia sobrant i utilitzant-la tant bon punt de producció solar instantània és inferior al consum de casa, s’hi sumen altres modes de funcionament que repassem tot seguit.

  • Peak-shaving: Aquest mode de funcionament de les bateries el que prioritza és reduïr els pics de potència del nostre consum i conseqüentment estalviar també en el terme fixe de la potència contractada. Aquest mode de treball comporta tenir sempre certa disponibilitat d’energia a la bateria per tal que en aquells moment que tinc un excés de consum, poder subministrar energia de la bateria i així rebaixar la demanda de potència de consum. Això ens permetrà rebaixar la potència contractada a la nostra factura d’electricitat.
  • Carrega-descàrrega de la bateria en funció dels preus de l’electricitat: Aquest mode de funcionament ens permet carregar la bateria de la xarxa (comprar electricitat)  en hores en que el preu de l’electricitat és molt baix per decarregar la bateria en hores que el preu és alt. Aquest fet ens pot comportar un important estalvi econòmic addicional degut a la gestió que fem de la càrrega-descàrrega de la bateria en funció dels preus del mercat.
  • Back-up: aquest mode de funcionament de la bateria ens permet que en cas de falta d’electricitat de la xarxa, poder alimentar part dels nostres consum (normalment els consums crítics de la casa) des de la bateria. Òbviament per treballar en aquest mode, haurem tenir sempre una part  més o menys important de la bateria carregada i per tant ja no estem prioritzant el fet de maximitzar l’autoconsum o l’estalvi, sinó tenir certa garantia de subministrament en cada d’averia de la xarxa. Aquest mode de funcionament pot tenir sentit en zones rurals o finals de línia, en les que la qualitat del subministrament elèctric no és suficientment bona.
  • Serveis de regulació de la xarxa: us imagineu que us paguessin per tenir una bateria a casa? Això és el que ja està succeint a països com Alemanya on el fabricant de bateries Sonnen ofereix serveis de regulació del sistema elèctric tot reservant una petita quantitat d’energia de milers de bateries residencials que es cedeix a la xarxa de distribució en moments en que la demanda elèctrica del país és molt elevada, i a canvi de que els propietaris d’aquestes bateries rebin una compensació econòmica pel servei prestat. Això a Espanya encara no és possible tot i que de ben segur ho serà en els propers anys quan la regulació corresponent als serveis de flexibilitat i gestió de la demanda avancin.

Per tant, en funció del mode de treball que prioritzem o seleccionem, podrem maximitzar o si més no complementar els nostres estalvis; o en el cas del backup,  assegurar la  qualitat de subministrament a casa.

5. Les bateries virtuals són una solució transitòria amb data de caducitat propera.

En els darrers temps s’han posat molt de moda les bateries virtuals que ofereixen la majoria de comercialitzadores d’electricitat com a substitut de les bateries físiques, però sabeu què us dic? Que les bateries virtuals no tenen futur i que a més a més són una barrera pel desplegament massiu de les energies renovables.. ara us explico perquè.

Quan les comercialitzadores ens paguen pels excedents sota la fórmula de la bateria o moneder virtual, el que estan fent és deixar de comprar per un altre client la quantitat d’energia que nosaltres bolquem a la xarxa i que per tant  li entreguem a la comercialitzadora sense cap cost per a ella.

A canvi, quan nosaltres no tenim producció solar i necessitem comprar electricitat, la nostra comercialitzadora comprarà al mercat una electricitat que nosaltres no li pagarem.

Si ens fixem  en el gràfic següent, la famosa corba d’ànec, observem com cada any el preu mig de l’energia en hores solars (corba diària normalitzada) en les quals es produeixen els excedents, va baixant, i al contrari, en les hores nocturnes en les que no hi ha producció solar, el preu de l’electricitat està pujant.

bateries foto 3
bateries foto 3

Això significa que cada cop més les comercialitzadores estan comprant més cara l’energia que ens entreguen gratis per la nit a canvi de que nosaltres els entreguem  kWh sobrants que han de vendre cada cop a preu més  baix preu durant les hores solars…. És evident doncs,  que com més cau el preu de l’electricitat en hores diürnes, pitjor és el negoci per les comercialitzadores. Així doncs, quan de temps creieu que duraran les bateries virtuals?

Però és que a més a més, cada cop més ens trobem amb episodis d’un fenomen anomenat curtailment, en els que degut a l’alta generació, solar i eòlica en certes hores del dia, la quantitat d’energia que es bolca a la xarxa és superior a la demanda d’electricitat, o  a la capacitat d’evacuació en certes xarxes de transport i/o distribució. Quan això succeeix, per resoldre aquest desequilibri cal donar una ordre a les centrals solars i/o eòliques per tal que aturin momentàniament la seva producció.

En canvi si aquest excés d’energia l’emmagatzeméssim en bateries, després la podríem utilitzar en hores nocturnes o de baixa producció sense la necessitat de comprar l’electricitat a centrals contaminants de carbó ( per sort cada cop menys) o de gas.

S’estima que el fenomen del curtailment afectarà al 20% de la producció renovable l’any 2050.

És evident doncs que ja no només per preu i rendibilitat sinó també per responsabilitat, la decisió d’instal·lar bateries a casa és del tot raonable i coherent.

Al llarg d’aquesta article he intentat fer una repàs dels principals arguments per instal·lar bateries a casa (també és extensiu a empreses); en tot cas el primer pas i el més important és fer el pas i convertir-se en autoconsumidor, la decisió de posar una bateria sempre pot ser posterior a la instal·lació solar original.

Actualment existeixen molst fabricanst de bateries permetent una compatibilitat total amb qualsevol  fabricant d’inversors solars,  conseqüentment la decisió de posar una bateria no deixa de ser pràcticament una decisió tipus plug and play, sense necessitat de grans canvis en la instal·lació solar original o d’haver de substituir l’inversor solar.

I vosaltres, quins motius teniu per instal·lar o no bateries a casa vostra?

Ens parlem ben aviat!!

T’animem a comentar-nos que t’ha semblat i
contacta amb nosaltres per a parlar la instal·lació de plaques solars o carregadors elèctrics.

{
“@context”: “https://schema.org”,
“@type”: “FAQPage”,
“mainEntity”: [
{
“@type”: “Question”,
“name”: “1. La bateria em permet assolir un nivell d’independència energètica molt més alt.”,
“acceptedAnswer”: {
“@type”: “Answer”,
“text”: “En primer lloc, i més enllà de raons purament econòmiques que analitzarem en els propers punts, el que és evident és que instal·lar un sistema d’autoconsum amb bateries en permet assolir un grau d’independència energètica respecte a la xarxa molt més gran que si no instal·lem cap sistema d’emmagatzematge.Típicament pels consumidors residencials és molt complicat, sobretot entre setmana, fer coincidir la nostra corba de generació solar amb la nostra corba de consum donat que normalment les hores centrals del dia són les que coincideixen amb les hores que estem fora de casa i això suposa que bolcar un gran nombre d’excedents (normalment més del 60% de la producció solar) a la xarxa de distribució. Aquests kWh els recuperarem després en hores de baixa producció solar a través del mecanisme de compensació simplificat tal i com veurem seguidament.Tot i aquest sistema de recuperació d’excedents, seguim sent dependents de les empreses elèctriques, doncs són elles les que ens tornen i paguen aquests sobrants d’energia.Per tant, l’única manera d’esdevenir el màxim autònom possible és apostant per les bateries, amb les quals podrem assolir autonomies pròximes al 85%-90% del nostre consum.”
}
},
{
“@type”: “Question”,
“name”: “2. La bateria ens permet maximitzar la valorització de cada kWh no autoconsumit instantàniament.”,
“acceptedAnswer”: {
“@type”: “Answer”,
“text”: “Cada kWh que generem i autoconsumim pren el valor d’aquell kWh que deixem de comprar a la nostra empresa subministradora d’electricitat. Aquest preu inclou el cost de generar l’electricitat, els peatges i càrrecs regulats que hem de pagar per utilitzar la xarxa de distribució i per altres conceptes associats a la política energètica del país, l’impost elèctric i l’IVA. Tot això correspon al preu minorista que paguem per l’electricitat a casa.En canvi si estem acollits al mecanisme de compensació d’excedents simplificat (la pràctica totalitat d’autoconsumidors hi estan) el valor que en treure’m pels excedents es redueix a aproximadament al cost de generar l’electricitat en el mercat majorista; és a dir com que per enviar els sobrant de generació a la xarxa elèctrica i després recuperar-los en realitat estem utilitzat aquesta xarxa, ens correspon pagar l’ús que en fem d’ella i també els impostos. Per tant la valoritzarem aquest sobrants a preu de mercat majorista d’electricitat.Però si enlloc d’enviar aquests sobrants a la xarxa i compensar-los posteriorment, els emmagatzem en una bateria i els utilitzem posteriorment sense que aquests surtin de casa, llavors tornem a valoritzar aquests excedents a preu de mercat minorista.És evident doncs, que si instal·lem una bateria a casa, el valor dels kWh sobrants guanya valor. Però quin és aquest valor?Si posem com exemple els preus d’electricitat que té Som Energia publicada a la seva web, i per un consum mig d’electricitat a casa, observem que el preu minorista promig per un consumidor residencial amb potència contractada inferior a 15 kW és de  0,35 €/kWh, i en canvi el preu al que es valoren els sobrants d’energia és de només 0,16 €/kWh. En aquest cas doncs, acumular els sobrants d’energia en una bateria suposa incrementar en un 119% el valor d’aquests excedents.Si fem el mateix exercici amb els preus que té Endesa publicats a la seva web, tenim que el valor mig de cada kWh autoconsumit és de 0,18 €/kWh i el preu de compensació és de 0,12 €/kWh, i per tant en aquest cas, acumular l’energia en una bateria suposa incrementar el valor de cada kWh emmagatzemat en un 50%.És evident doncs que en qualsevol cas, i al marge del preus que apliqui cada comercialitzadora d’electricitat (no tot són els preus, sino també els valors de l’empresa), el guany addicional en cas d’utilitzar una bateria és molt significatiu, i per tant podem concloure que instal·lar bateries ens permet incrementar en valor absolut l’estalvi en la nostra factura elèctrica.”
}
},
{
“@type”: “Question”,
“name”: “3. L’allargament de la vida útil de les bateries permet baixar significativament el nostre cost de generar energia amb una bateria.”,
“acceptedAnswer”: {
“@type”: “Answer”,
“text”: “La millora tecnològica de les bateries de ió liti en els darrers anys ha permès als fabricants allargar de manera molt significativa la vida útil de les mateixes. En aquest sentit fabricants com Sonnen ja estan oferint garanties de 10.000 cicles de càrrega i descarrega dels seus equips,  l’equivalent a uns 27 anys de vida útil!!!Aquest fet ens permet rebaixar molt el LCOE ( cost de generació d’electricitat) dels sistemes d’autoconsum amb bateries al llarg de la vida útil del sistema, típicament 25 anys.Però anem a pams… Què és el LCOE? El LCOE és un concepte que s’utilitza per calcular el cost de generar electricitat i a nivell conceptual es defineix com el quocient entre el cost d’inversió (€) i les despeses de manteniment  al llarg de la vida útil de la instal·lació ( €), i la previsió de producció d’electricitat al llarg d’aquest 25 anys ( kWh). Per tant obtenim un valor en €/kWh que podrem comparar amb la nostra previsió de preu de compra d’electricitat a la nostra empresa subministradora.Realment i tècnicament aquest fórmula és un xic més complexa ja que per ser estrictes també li hem d’aplicar tant al numerador com al quocient una tasa de descompte per tal d’actualitzar els preus futurs al moment present. Us deixo aquí la fórmula estricte.Doncs bé, anem a calcular el LCOE d’una instal·lació d’autoconsum mitja de 4 kWp amb una bateria de 5 kWh, i posteriorment compararem el seu cost de generació d’electricitat  (€/kWh) amb el preu que paguem per l’electricitat a casa.Suposem que el cost del sistema és d’uns 12.000 € (IVA inclòs) i que el sistema generarà uns 1.400 €/kWp i any, és a dir uns 5.600 kWh anuals.En aquest cas el LCOE (cost de generar l’electricitat mig durant els propers 25 anys) serà de 0,12 €/kWh.Si novament agafem el preu mig actual d’electricitat de 0,35 €/kWh que Som Energia està aplicant als seus clients residencials i li apliquem un IPC anual del 2,5%, obtenim que el preu mig de compra de l’electricitat al llarg d’aquests 25 anys serà d’uns 0,48 €/kWh, i per tant instal·lar un sistema fotovoltaic amb bateries ens permet generar electricitat un 75% més barat que no pas el preu que pagarem a Endesa per aquesta mateixa electricitat si li seguim comprant tot el consum.És evident que a llarg plaç, instal·lar un sistema amb acumulació no és pas una mala decisió.”
}
},
{
“@type”: “Question”,
“name”: “4. Les bateries intel·ligents em permeten estalvis que van molt més enllà de l’energia autoconsumida.”,
“acceptedAnswer”: {
“@type”: “Answer”,
“text”: “Cada dia que passa les bateries incorporen noves funcionalitats esdevenint solucions intel·ligents que ens permeten cobrir diferents tipus de necessitats.En aquest sentit, la majoria de les bateries tenen diferents programes de funcionament que permeten prioritzar un mode de treball o altre en funció de la necessitat principal que volem cobrir.D’aquesta manera, al mode de funcionament convencional de la bateria que persegueix maximitzar l’autoconsum emmagatzemant el màxim d’energia sobrant i utilitzant-la tant bon punt de producció solar instantània és inferior al consum de casa, s’hi sumen altres modes de funcionament que repassem tot seguit.Peak-shaving: Aquest mode de funcionament de les bateries el que prioritza és reduïr els pics de potència del nostre consum i conseqüentment estalviar també en el terme fixe de la potència contractada. Aquest mode de treball comporta tenir sempre certa disponibilitat d’energia a la bateria per tal que en aquells moment que tinc un excés de consum, poder subministrar energia de la bateria i així rebaixar la demanda de potència de consum. Això ens permetrà rebaixar la potència contractada a la nostra factura d’electricitat.Carrega-descàrrega de la bateria en funció dels preus de l’electricitat: Aquest mode de funcionament ens permet carregar la bateria de la xarxa (comprar electricitat)  en hores en que el preu de l’electricitat és molt baix per decarregar la bateria en hores que el preu és alt. Aquest fet ens pot comportar un important estalvi econòmic addicional degut a la gestió que fem de la càrrega-descàrrega de la bateria en funció dels preus del mercat.Back-up: aquest mode de funcionament de la bateria ens permet que en cas de falta d’electricitat de la xarxa, poder alimentar part dels nostres consum (normalment els consums crítics de la casa) des de la bateria. Òbviament per treballar en aquest mode, haurem tenir sempre una part  més o menys important de la bateria carregada i per tant ja no estem prioritzant el fet de maximitzar l’autoconsum o l’estalvi, sinó tenir certa garantia de subministrament en cada d’averia de la xarxa. Aquest mode de funcionament pot tenir sentit en zones rurals o finals de línia, en les que la qualitat del subministrament elèctric no és suficientment bona.Serveis de regulació de la xarxa: us imagineu que us paguessin per tenir una bateria a casa? Això és el que ja està succeint a països com Alemanya on el fabricant de bateries Sonnen ofereix serveis de regulació del sistema elèctric tot reservant una petita quantitat d’energia de milers de bateries residencials que es cedeix a la xarxa de distribució en moments en que la demanda elèctrica del país és molt elevada, i a canvi de que els propietaris d’aquestes bateries rebin una compensació econòmica pel servei prestat. Això a Espanya encara no és possible tot i que de ben segur ho serà en els propers anys quan la regulació corresponent als serveis de flexibilitat i gestió de la demanda avancin.Per tant, en funció del mode de treball que prioritzem o seleccionem, podrem maximitzar o si més no complementar els nostres estalvis; o en el cas del backup,  assegurar la  qualitat de subministrament a casa.”
}
},
{
“@type”: “Question”,
“name”: “5. Les bateries virtuals són una solució transitòria amb data de caducitat propera.”,
“acceptedAnswer”: {
“@type”: “Answer”,
“text”: “En els darrers temps s’han posat molt de moda les bateries virtuals que ofereixen la majoria de comercialitzadores d’electricitat com a substitut de les bateries físiques, però sabeu què us dic? Que les bateries virtuals no tenen futur i que a més a més són una barrera pel desplegament massiu de les energies renovables.. ara us explico perquè.Quan les comercialitzadores ens paguen pels excedents sota la fórmula de la bateria o moneder virtual, el que estan fent és deixar de comprar per un altre client, la quantitat d’energia que nosaltres bolquem a la xarxa i que per tant  li entreguem a la comercialitzadora sense cap cost per a ella.A canvi, quan nosaltres no tenim producció solar i necessitem comprar electricitat, la nostra comercialitzadora comprarà al mercat una electricitat que nosaltres no li pagarem.Si ens fixem  en el gràfic següent, la famosa corba d’ànec, observem com cada any el preu mig de l’energia en hores solars (corba diària normalitzada) en les quals es produeixen els excedents, va baixant, i al contrari, en les hores nocturnes en les que no hi ha producció solar, el preu de l’electricitat està pujant.bateries foto 3Això significa que cada cop més les comercialitzadores estan comprant més cara l’energia que ens entreguen gratis per la nit a canvi de que nosaltres els entreguem  kWh sobrants que han de vendre cada cop a preu més  baix preu durant les hores solars…. És evident doncs,  que com més cau el preu de l’electricitat en hores diürnes, pitjor és el negoci per les comercialitzadores. Així doncs, quan de temps creieu que duraran les bateries virtuals?Però és que a més a més, cada cop més en trobem amb episodis d’un fenomen anomenat curtailment, en els que degut a l’alta generació, solar i eòlica en certes hores del dia, la quantitat d’energia que es bolca a la xarxa és superior a la demanda d’electricitat, o  a la capacitat d’evacuació en certes xarxes de transport i/o distribució. Quan això succeeix, per resoldre aquest desequilibri cal donar una ordre a les centrals solars i/o eòliques per tal que aturin momentàniament la seva producció.En canvi si aquest excés d’energia l’emmagatzeméssim en bateries, després la podríem utilitzar en hores nocturnes sense la necessitat de comprar l’electricitat a centrals contaminants de carbó ( per sort cada cop menys) o de gas.S’estima que el fenomen del curtailment afectarà al 20% de la producció renovable l’any 2050.És evident doncs que ja no només per preu i rendibilitat sinó també per responsabilitat, la decisió d’instal·lar bateries a casa és del tot raonable i coherent.Al llarg d’aquesta article he intentat fer una repàs dels principals arguments per instal·lar bateries a casa (també és extensiu a empreses); en tot cas el primer pas i el més important és fer el pas i convertir-se en autoconsumidor, la decisió de posar una bateria sempre pot ser posterior a la instal·lació solar original.Actualment existeixen molt fabricant de bateries permetent una compatibilitat total amb qualsevol  fabricant d’inversors solars,  és a dir, d’aquesta manera la decisió de posar una bateria no deixa de ser pràcticament una decisió tipus plug and play, sense necessitat de grans canvis en la instal·lació solar original o d’haver de substituir l’inversor solar.I vosaltres, quins motius teniu per instal·lar o no bateries a casa vostra?Ens parlem ben aviat!! T’animem a comentar-nos que t’ha semblat i contacta amb nosaltres per a parlar la instal·lació de plaques solars o carregadors elèctrics.”
}
}
]
}

{ “@context”: “https://schema.org”, “@type”: “FAQPage”, “mainEntity”: [ { “@type”: “Question”, “name”: “1. La bateria em permet assolir un nivell d’independència energètica molt més alt.”, “acceptedAnswer”: { “@type”: “Answer”, “text”: “En primer lloc, i més enllà de raons purament econòmiques que analitzarem en els propers punts, el que és evident és que instal·lar un sistema d’autoconsum amb bateries en permet assolir un grau d’independència energètica respecte a la xarxa molt més gran que si no instal·lem cap sistema d’emmagatzematge.Típicament pels consumidors residencials és molt complicat, sobretot entre setmana, fer coincidir la nostra corba de generació solar amb la nostra corba de consum donat que normalment les hores centrals del dia són les que coincideixen amb les hores que estem fora de casa i això suposa que bolcar un gran nombre d’excedents (normalment més del 60% de la producció solar) a la xarxa de distribució. Aquests kWh els recuperarem després en hores de baixa producció solar a través del mecanisme de compensació simplificat tal i com veurem seguidament.Tot i aquest sistema de recuperació d’excedents, seguim sent dependents de les empreses elèctriques, doncs són elles les que ens tornen i paguen aquests sobrants d’energia.Per tant, l’única manera d’esdevenir el màxim autònom possible és apostant per les bateries, amb les quals podrem assolir autonomies pròximes al 85%-90% del nostre consum.” } }, { “@type”: “Question”, “name”: “2. La bateria ens permet maximitzar la valorització de cada kWh no autoconsumit instantàniament.”, “acceptedAnswer”: { “@type”: “Answer”, “text”: “Cada kWh que generem i autoconsumim pren el valor d’aquell kWh que deixem de comprar a la nostra empresa subministradora d’electricitat. Aquest preu inclou el cost de generar l’electricitat, els peatges i càrrecs regulats que hem de pagar per utilitzar la xarxa de distribució i per altres conceptes associats a la política energètica del país, l’impost elèctric i l’IVA. Tot això correspon al preu minorista que paguem per l’electricitat a casa.En canvi si estem acollits al mecanisme de compensació d’excedents simplificat (la pràctica totalitat d’autoconsumidors hi estan) el valor que en treure’m pels excedents es redueix a aproximadament al cost de generar l’electricitat en el mercat majorista; és a dir com que per enviar els sobrant de generació a la xarxa elèctrica i després recuperar-los en realitat estem utilitzat aquesta xarxa, ens correspon pagar l’ús que en fem d’ella i també els impostos. Per tant la valoritzarem aquest sobrants a preu de mercat majorista d’electricitat.Però si enlloc d’enviar aquests sobrants a la xarxa i compensar-los posteriorment, els emmagatzem en una bateria i els utilitzem posteriorment sense que aquests surtin de casa, llavors tornem a valoritzar aquests excedents a preu de mercat minorista.És evident doncs, que si instal·lem una bateria a casa, el valor dels kWh sobrants guanya valor. Però quin és aquest valor?Si posem com exemple els preus d’electricitat que té Som Energia publicada a la seva web, i per un consum mig d’electricitat a casa, observem que el preu minorista promig per un consumidor residencial amb potència contractada inferior a 15 kW és de  0,35 €/kWh, i en canvi el preu al que es valoren els sobrants d’energia és de només 0,16 €/kWh. En aquest cas doncs, acumular els sobrants d’energia en una bateria suposa incrementar en un 119% el valor d’aquests excedents.Si fem el mateix exercici amb els preus que té Endesa publicats a la seva web, tenim que el valor mig de cada kWh autoconsumit és de 0,18 €/kWh i el preu de compensació és de 0,12 €/kWh, i per tant en aquest cas, acumular l’energia en una bateria suposa incrementar el valor de cada kWh emmagatzemat en un 50%.És evident doncs que en qualsevol cas, i al marge del preus que apliqui cada comercialitzadora d’electricitat (no tot són els preus, sino també els valors de l’empresa), el guany addicional en cas d’utilitzar una bateria és molt significatiu, i per tant podem concloure que instal·lar bateries ens permet incrementar en valor absolut l’estalvi en la nostra factura elèctrica.” } }, { “@type”: “Question”, “name”: “3. L’allargament de la vida útil de les bateries permet baixar significativament el nostre cost de generar energia amb una bateria.”, “acceptedAnswer”: { “@type”: “Answer”, “text”: “La millora tecnològica de les bateries de ió liti en els darrers anys ha permès als fabricants allargar de manera molt significativa la vida útil de les mateixes. En aquest sentit fabricants com Sonnen ja estan oferint garanties de 10.000 cicles de càrrega i descarrega dels seus equips,  l’equivalent a uns 27 anys de vida útil!!!Aquest fet ens permet rebaixar molt el LCOE ( cost de generació d’electricitat) dels sistemes d’autoconsum amb bateries al llarg de la vida útil del sistema, típicament 25 anys.Però anem a pams… Què és el LCOE? El LCOE és un concepte que s’utilitza per calcular el cost de generar electricitat i a nivell conceptual es defineix com el quocient entre el cost d’inversió (€) i les despeses de manteniment  al llarg de la vida útil de la instal·lació ( €), i la previsió de producció d’electricitat al llarg d’aquest 25 anys ( kWh). Per tant obtenim un valor en €/kWh que podrem comparar amb la nostra previsió de preu de compra d’electricitat a la nostra empresa subministradora.Realment i tècnicament aquest fórmula és un xic més complexa ja que per ser estrictes també li hem d’aplicar tant al numerador com al quocient una tasa de descompte per tal d’actualitzar els preus futurs al moment present. Us deixo aquí la fórmula estricte.Doncs bé, anem a calcular el LCOE d’una instal·lació d’autoconsum mitja de 4 kWp amb una bateria de 5 kWh, i posteriorment compararem el seu cost de generació d’electricitat  (€/kWh) amb el preu que paguem per l’electricitat a casa.Suposem que el cost del sistema és d’uns 12.000 € (IVA inclòs) i que el sistema generarà uns 1.400 €/kWp i any, és a dir uns 5.600 kWh anuals.En aquest cas el LCOE (cost de generar l’electricitat mig durant els propers 25 anys) serà de 0,12 €/kWh.Si novament agafem el preu mig actual d’electricitat de 0,35 €/kWh que Som Energia està aplicant als seus clients residencials i li apliquem un IPC anual del 2,5%, obtenim que el preu mig de compra de l’electricitat al llarg d’aquests 25 anys serà d’uns 0,48 €/kWh, i per tant instal·lar un sistema fotovoltaic amb bateries ens permet generar electricitat un 75% més barat que no pas el preu que pagarem a Endesa per aquesta mateixa electricitat si li seguim comprant tot el consum.És evident que a llarg plaç, instal·lar un sistema amb acumulació no és pas una mala decisió.” } }, { “@type”: “Question”, “name”: “4. Les bateries intel·ligents em permeten estalvis que van molt més enllà de l’energia autoconsumida.”, “acceptedAnswer”: { “@type”: “Answer”, “text”: “Cada dia que passa les bateries incorporen noves funcionalitats esdevenint solucions intel·ligents que ens permeten cobrir diferents tipus de necessitats.En aquest sentit, la majoria de les bateries tenen diferents programes de funcionament que permeten prioritzar un mode de treball o altre en funció de la necessitat principal que volem cobrir.D’aquesta manera, al mode de funcionament convencional de la bateria que persegueix maximitzar l’autoconsum emmagatzemant el màxim d’energia sobrant i utilitzant-la tant bon punt de producció solar instantània és inferior al consum de casa, s’hi sumen altres modes de funcionament que repassem tot seguit.Peak-shaving: Aquest mode de funcionament de les bateries el que prioritza és reduïr els pics de potència del nostre consum i conseqüentment estalviar també en el terme fixe de la potència contractada. Aquest mode de treball comporta tenir sempre certa disponibilitat d’energia a la bateria per tal que en aquells moment que tinc un excés de consum, poder subministrar energia de la bateria i així rebaixar la demanda de potència de consum. Això ens permetrà rebaixar la potència contractada a la nostra factura d’electricitat.Carrega-descàrrega de la bateria en funció dels preus de l’electricitat: Aquest mode de funcionament ens permet carregar la bateria de la xarxa (comprar electricitat)  en hores en que el preu de l’electricitat és molt baix per decarregar la bateria en hores que el preu és alt. Aquest fet ens pot comportar un important estalvi econòmic addicional degut a la gestió que fem de la càrrega-descàrrega de la bateria en funció dels preus del mercat.Back-up: aquest mode de funcionament de la bateria ens permet que en cas de falta d’electricitat de la xarxa, poder alimentar part dels nostres consum (normalment els consums crítics de la casa) des de la bateria. Òbviament per treballar en aquest mode, haurem tenir sempre una part  més o menys important de la bateria carregada i per tant ja no estem prioritzant el fet de maximitzar l’autoconsum o l’estalvi, sinó tenir certa garantia de subministrament en cada d’averia de la xarxa. Aquest mode de funcionament pot tenir sentit en zones rurals o finals de línia, en les que la qualitat del subministrament elèctric no és suficientment bona.Serveis de regulació de la xarxa: us imagineu que us paguessin per tenir una bateria a casa? Això és el que ja està succeint a països com Alemanya on el fabricant de bateries Sonnen ofereix serveis de regulació del sistema elèctric tot reservant una petita quantitat d’energia de milers de bateries residencials que es cedeix a la xarxa de distribució en moments en que la demanda elèctrica del país és molt elevada, i a canvi de que els propietaris d’aquestes bateries rebin una compensació econòmica pel servei prestat. Això a Espanya encara no és possible tot i que de ben segur ho serà en els propers anys quan la regulació corresponent als serveis de flexibilitat i gestió de la demanda avancin.Per tant, en funció del mode de treball que prioritzem o seleccionem, podrem maximitzar o si més no complementar els nostres estalvis; o en el cas del backup,  assegurar la  qualitat de subministrament a casa.” } }, { “@type”: “Question”, “name”: “5. Les bateries virtuals són una solució transitòria amb data de caducitat propera.”, “acceptedAnswer”: { “@type”: “Answer”, “text”: “En els darrers temps s’han posat molt de moda les bateries virtuals que ofereixen la majoria de comercialitzadores d’electricitat com a substitut de les bateries físiques, però sabeu què us dic? Que les bateries virtuals no tenen futur i que a més a més són una barrera pel desplegament massiu de les energies renovables.. ara us explico perquè.Quan les comercialitzadores ens paguen pels excedents sota la fórmula de la bateria o moneder virtual, el que estan fent és deixar de comprar per un altre client la quantitat d’energia que nosaltres bolquem a la xarxa i que per tant  li entreguem a la comercialitzadora sense cap cost per a ella.A canvi, quan nosaltres no tenim producció solar i necessitem comprar electricitat, la nostra comercialitzadora comprarà al mercat una electricitat que nosaltres no li pagarem.Si ens fixem  en el gràfic següent, la famosa corba d’ànec, observem com cada any el preu mig de l’energia en hores solars (corba diària normalitzada) en les quals es produeixen els excedents, va baixant, i al contrari, en les hores nocturnes en les que no hi ha producció solar, el preu de l’electricitat està pujant.bateries foto 3Això significa que cada cop més les comercialitzadores estan comprant més cara l’energia que ens entreguen gratis per la nit a canvi de que nosaltres els entreguem  kWh sobrants que han de vendre cada cop a preu més  baix preu durant les hores solars…. És evident doncs,  que com més cau el preu de l’electricitat en hores diürnes, pitjor és el negoci per les comercialitzadores. Així doncs, quan de temps creieu que duraran les bateries virtuals?Però és que a més a més, cada cop més ens trobem amb episodis d’un fenomen anomenat curtailment, en els que degut a l’alta generació, solar i eòlica en certes hores del dia, la quantitat d’energia que es bolca a la xarxa és superior a la demanda d’electricitat, o  a la capacitat d’evacuació en certes xarxes de transport i/o distribució. Quan això succeeix, per resoldre aquest desequilibri cal donar una ordre a les centrals solars i/o eòliques per tal que aturin momentàniament la seva producció.En canvi si aquest excés d’energia l’emmagatzeméssim en bateries, després la podríem utilitzar en hores nocturnes o de baixa producció sense la necessitat de comprar l’electricitat a centrals contaminants de carbó ( per sort cada cop menys) o de gas.S’estima que el fenomen del curtailment afectarà al 20% de la producció renovable l’any 2050.És evident doncs que ja no només per preu i rendibilitat sinó també per responsabilitat, la decisió d’instal·lar bateries a casa és del tot raonable i coherent.Al llarg d’aquesta article he intentat fer una repàs dels principals arguments per instal·lar bateries a casa (també és extensiu a empreses); en tot cas el primer pas i el més important és fer el pas i convertir-se en autoconsumidor, la decisió de posar una bateria sempre pot ser posterior a la instal·lació solar original.Actualment existeixen molst fabricanst de bateries permetent una compatibilitat total amb qualsevol  fabricant d’inversors solars,  conseqüentment la decisió de posar una bateria no deixa de ser pràcticament una decisió tipus plug and play, sense necessitat de grans canvis en la instal·lació solar original o d’haver de substituir l’inversor solar.I vosaltres, quins motius teniu per instal·lar o no bateries a casa vostra?Ens parlem ben aviat!! T’animem a comentar-nos que t’ha semblat i contacta amb nosaltres per a parlar la instal·lació de plaques solars o carregadors elèctrics.{ "@context": "https://schema.org", "@type": "FAQPage", "mainEntity": }” } } ] }{ “@context”: “https://schema.org”, “@type”: “FAQPage”, “mainEntity”: [ { “@type”: “Question”, “name”: “1. La bateria em permet assolir un nivell d’independència energètica molt més alt.”, “acceptedAnswer”: { “@type”: “Answer”, “text”: “En primer lloc, i més enllà de raons purament econòmiques que analitzarem en els propers punts, el que és evident és que instal·lar un sistema d’autoconsum amb bateries en permet assolir un grau d’independència energètica respecte a la xarxa molt més gran que si no instal·lem cap sistema d’emmagatzematge.Típicament pels consumidors residencials és molt complicat, sobretot entre setmana, fer coincidir la nostra corba de generació solar amb la nostra corba de consum donat que normalment les hores centrals del dia són les que coincideixen amb les hores que estem fora de casa i això suposa que bolcar un gran nombre d’excedents (normalment més del 60% de la producció solar) a la xarxa de distribució. Aquests kWh els recuperarem després en hores de baixa producció solar a través del mecanisme de compensació simplificat tal i com veurem seguidament.Tot i aquest sistema de recuperació d’excedents, seguim sent dependents de les empreses elèctriques, doncs són elles les que ens tornen i paguen aquests sobrants d’energia.Per tant, l’única manera d’esdevenir el màxim autònom possible és apostant per les bateries, amb les quals podrem assolir autonomies pròximes al 85%-90% del nostre consum.” } }, { “@type”: “Question”, “name”: “2. La bateria ens permet maximitzar la valorització de cada kWh no autoconsumit instantàniament.”, “acceptedAnswer”: { “@type”: “Answer”, “text”: “Cada kWh que generem i autoconsumim pren el valor d’aquell kWh que deixem de comprar a la nostra empresa subministradora d’electricitat. Aquest preu inclou el cost de generar l’electricitat, els peatges i càrrecs regulats que hem de pagar per utilitzar la xarxa de distribució i per altres conceptes associats a la política energètica del país, l’impost elèctric i l’IVA. Tot això correspon al preu minorista que paguem per l’electricitat a casa.En canvi si estem acollits al mecanisme de compensació d’excedents simplificat (la pràctica totalitat d’autoconsumidors hi estan) el valor que en treure’m pels excedents es redueix a aproximadament al cost de generar l’electricitat en el mercat majorista; és a dir com que per enviar els sobrant de generació a la xarxa elèctrica i després recuperar-los en realitat estem utilitzat aquesta xarxa, ens correspon pagar l’ús que en fem d’ella i també els impostos. Per tant la valoritzarem aquest sobrants a preu de mercat majorista d’electricitat.Però si enlloc d’enviar aquests sobrants a la xarxa i compensar-los posteriorment, els emmagatzem en una bateria i els utilitzem posteriorment sense que aquests surtin de casa, llavors tornem a valoritzar aquests excedents a preu de mercat minorista.És evident doncs, que si instal·lem una bateria a casa, el valor dels kWh sobrants guanya valor. Però quin és aquest valor?Si posem com exemple els preus d’electricitat que té Som Energia publicada a la seva web, i per un consum mig d’electricitat a casa, observem que el preu minorista promig per un consumidor residencial amb potència contractada inferior a 15 kW és de  0,35 €/kWh, i en canvi el preu al que es valoren els sobrants d’energia és de només 0,16 €/kWh. En aquest cas doncs, acumular els sobrants d’energia en una bateria suposa incrementar en un 119% el valor d’aquests excedents.Si fem el mateix exercici amb els preus que té Endesa publicats a la seva web, tenim que el valor mig de cada kWh autoconsumit és de 0,18 €/kWh i el preu de compensació és de 0,12 €/kWh, i per tant en aquest cas, acumular l’energia en una bateria suposa incrementar el valor de cada kWh emmagatzemat en un 50%.És evident doncs que en qualsevol cas, i al marge del preus que apliqui cada comercialitzadora d’electricitat (no tot són els preus, sino també els valors de l’empresa), el guany addicional en cas d’utilitzar una bateria és molt significatiu, i per tant podem concloure que instal·lar bateries ens permet incrementar en valor absolut l’estalvi en la nostra factura elèctrica.” } }, { “@type”: “Question”, “name”: “3. L’allargament de la vida útil de les bateries permet baixar significativament el nostre cost de generar energia amb una bateria.”, “acceptedAnswer”: { “@type”: “Answer”, “text”: “La millora tecnològica de les bateries de ió liti en els darrers anys ha permès als fabricants allargar de manera molt significativa la vida útil de les mateixes. En aquest sentit fabricants com Sonnen ja estan oferint garanties de 10.000 cicles de càrrega i descarrega dels seus equips,  l’equivalent a uns 27 anys de vida útil!!!Aquest fet ens permet rebaixar molt el LCOE ( cost de generació d’electricitat) dels sistemes d’autoconsum amb bateries al llarg de la vida útil del sistema, típicament 25 anys.Però anem a pams… Què és el LCOE? El LCOE és un concepte que s’utilitza per calcular el cost de generar electricitat i a nivell conceptual es defineix com el quocient entre el cost d’inversió (€) i les despeses de manteniment  al llarg de la vida útil de la instal·lació ( €), i la previsió de producció d’electricitat al llarg d’aquest 25 anys ( kWh). Per tant obtenim un valor en €/kWh que podrem comparar amb la nostra previsió de preu de compra d’electricitat a la nostra empresa subministradora.Realment i tècnicament aquest fórmula és un xic més complexa ja que per ser estrictes també li hem d’aplicar tant al numerador com al quocient una tasa de descompte per tal d’actualitzar els preus futurs al moment present. Us deixo aquí la fórmula estricte.Doncs bé, anem a calcular el LCOE d’una instal·lació d’autoconsum mitja de 4 kWp amb una bateria de 5 kWh, i posteriorment compararem el seu cost de generació d’electricitat  (€/kWh) amb el preu que paguem per l’electricitat a casa.Suposem que el cost del sistema és d’uns 12.000 € (IVA inclòs) i que el sistema generarà uns 1.400 €/kWp i any, és a dir uns 5.600 kWh anuals.En aquest cas el LCOE (cost de generar l’electricitat mig durant els propers 25 anys) serà de 0,12 €/kWh.Si novament agafem el preu mig actual d’electricitat de 0,35 €/kWh que Som Energia està aplicant als seus clients residencials i li apliquem un IPC anual del 2,5%, obtenim que el preu mig de compra de l’electricitat al llarg d’aquests 25 anys serà d’uns 0,48 €/kWh, i per tant instal·lar un sistema fotovoltaic amb bateries ens permet generar electricitat un 75% més barat que no pas el preu que pagarem a Endesa per aquesta mateixa electricitat si li seguim comprant tot el consum.És evident que a llarg plaç, instal·lar un sistema amb acumulació no és pas una mala decisió.” } }, { “@type”: “Question”, “name”: “4. Les bateries intel·ligents em permeten estalvis que van molt més enllà de l’energia autoconsumida.”, “acceptedAnswer”: { “@type”: “Answer”, “text”: “Cada dia que passa les bateries incorporen noves funcionalitats esdevenint solucions intel·ligents que ens permeten cobrir diferents tipus de necessitats.En aquest sentit, la majoria de les bateries tenen diferents programes de funcionament que permeten prioritzar un mode de treball o altre en funció de la necessitat principal que volem cobrir.D’aquesta manera, al mode de funcionament convencional de la bateria que persegueix maximitzar l’autoconsum emmagatzemant el màxim d’energia sobrant i utilitzant-la tant bon punt de producció solar instantània és inferior al consum de casa, s’hi sumen altres modes de funcionament que repassem tot seguit.Peak-shaving: Aquest mode de funcionament de les bateries el que prioritza és reduïr els pics de potència del nostre consum i conseqüentment estalviar també en el terme fixe de la potència contractada. Aquest mode de treball comporta tenir sempre certa disponibilitat d’energia a la bateria per tal que en aquells moment que tinc un excés de consum, poder subministrar energia de la bateria i així rebaixar la demanda de potència de consum. Això ens permetrà rebaixar la potència contractada a la nostra factura d’electricitat.Carrega-descàrrega de la bateria en funció dels preus de l’electricitat: Aquest mode de funcionament ens permet carregar la bateria de la xarxa (comprar electricitat)  en hores en que el preu de l’electricitat és molt baix per decarregar la bateria en hores que el preu és alt. Aquest fet ens pot comportar un important estalvi econòmic addicional degut a la gestió que fem de la càrrega-descàrrega de la bateria en funció dels preus del mercat.Back-up: aquest mode de funcionament de la bateria ens permet que en cas de falta d’electricitat de la xarxa, poder alimentar part dels nostres consum (normalment els consums crítics de la casa) des de la bateria. Òbviament per treballar en aquest mode, haurem tenir sempre una part  més o menys important de la bateria carregada i per tant ja no estem prioritzant el fet de maximitzar l’autoconsum o l’estalvi, sinó tenir certa garantia de subministrament en cada d’averia de la xarxa. Aquest mode de funcionament pot tenir sentit en zones rurals o finals de línia, en les que la qualitat del subministrament elèctric no és suficientment bona.Serveis de regulació de la xarxa: us imagineu que us paguessin per tenir una bateria a casa? Això és el que ja està succeint a països com Alemanya on el fabricant de bateries Sonnen ofereix serveis de regulació del sistema elèctric tot reservant una petita quantitat d’energia de milers de bateries residencials que es cedeix a la xarxa de distribució en moments en que la demanda elèctrica del país és molt elevada, i a canvi de que els propietaris d’aquestes bateries rebin una compensació econòmica pel servei prestat. Això a Espanya encara no és possible tot i que de ben segur ho serà en els propers anys quan la regulació corresponent als serveis de flexibilitat i gestió de la demanda avancin.Per tant, en funció del mode de treball que prioritzem o seleccionem, podrem maximitzar o si més no complementar els nostres estalvis; o en el cas del backup,  assegurar la  qualitat de subministrament a casa.” } }, { “@type”: “Question”, “name”: “5. Les bateries virtuals són una solució transitòria amb data de caducitat propera.”, “acceptedAnswer”: { “@type”: “Answer”, “text”: “En els darrers temps s’han posat molt de moda les bateries virtuals que ofereixen la majoria de comercialitzadores d’electricitat com a substitut de les bateries físiques, però sabeu què us dic? Que les bateries virtuals no tenen futur i que a més a més són una barrera pel desplegament massiu de les energies renovables.. ara us explico perquè.Quan les comercialitzadores ens paguen pels excedents sota la fórmula de la bateria o moneder virtual, el que estan fent és deixar de comprar per un altre client la quantitat d’energia que nosaltres bolquem a la xarxa i que per tant  li entreguem a la comercialitzadora sense cap cost per a ella.A canvi, quan nosaltres no tenim producció solar i necessitem comprar electricitat, la nostra comercialitzadora comprarà al mercat una electricitat que nosaltres no li pagarem.Si ens fixem  en el gràfic següent, la famosa corba d’ànec, observem com cada any el preu mig de l’energia en hores solars (corba diària normalitzada) en les quals es produeixen els excedents, va baixant, i al contrari, en les hores nocturnes en les que no hi ha producció solar, el preu de l’electricitat està pujant.bateries foto 3Això significa que cada cop més les comercialitzadores estan comprant més cara l’energia que ens entreguen gratis per la nit a canvi de que nosaltres els entreguem  kWh sobrants que han de vendre cada cop a preu més  baix preu durant les hores solars…. És evident doncs,  que com més cau el preu de l’electricitat en hores diürnes, pitjor és el negoci per les comercialitzadores. Així doncs, quan de temps creieu que duraran les bateries virtuals?Però és que a més a més, cada cop més ens trobem amb episodis d’un fenomen anomenat curtailment, en els que degut a l’alta generació, solar i eòlica en certes hores del dia, la quantitat d’energia que es bolca a la xarxa és superior a la demanda d’electricitat, o  a la capacitat d’evacuació en certes xarxes de transport i/o distribució. Quan això succeeix, per resoldre aquest desequilibri cal donar una ordre a les centrals solars i/o eòliques per tal que aturin momentàniament la seva producció.En canvi si aquest excés d’energia l’emmagatzeméssim en bateries, després la podríem utilitzar en hores nocturnes o de baixa producció sense la necessitat de comprar l’electricitat a centrals contaminants de carbó ( per sort cada cop menys) o de gas.S’estima que el fenomen del curtailment afectarà al 20% de la producció renovable l’any 2050.És evident doncs que ja no només per preu i rendibilitat sinó també per responsabilitat, la decisió d’instal·lar bateries a casa és del tot raonable i coherent.Al llarg d’aquesta article he intentat fer una repàs dels principals arguments per instal·lar bateries a casa (també és extensiu a empreses); en tot cas el primer pas i el més important és fer el pas i convertir-se en autoconsumidor, la decisió de posar una bateria sempre pot ser posterior a la instal·lació solar original.Actualment existeixen molst fabricanst de bateries permetent una compatibilitat total amb qualsevol  fabricant d’inversors solars,  conseqüentment la decisió de posar una bateria no deixa de ser pràcticament una decisió tipus plug and play, sense necessitat de grans canvis en la instal·lació solar original o d’haver de substituir l’inversor solar.I vosaltres, quins motius teniu per instal·lar o no bateries a casa vostra?Ens parlem ben aviat!! T’animem a comentar-nos que t’ha semblat i contacta amb nosaltres per a parlar la instal·lació de plaques solars o carregadors elèctrics.{ "@context": "https://schema.org", "@type": "FAQPage", "mainEntity": }{ "@context": "https://schema.org", "@type": "FAQPage", "mainEntity": }” } } ] }{ “@context”: “https://schema.org”, “@type”: “FAQPage”, “mainEntity”: [ { “@type”: “Question”, “name”: “1. La bateria em permet assolir un nivell d’independència energètica molt més alt.”, “acceptedAnswer”: { “@type”: “Answer”, “text”: “En primer lloc, i més enllà de raons purament econòmiques que analitzarem en els propers punts, el que és evident és que instal·lar un sistema d’autoconsum amb bateries en permet assolir un grau d’independència energètica respecte a la xarxa molt més gran que si no instal·lem cap sistema d’emmagatzematge.Típicament pels consumidors residencials és molt complicat, sobretot entre setmana, fer coincidir la nostra corba de generació solar amb la nostra corba de consum donat que normalment les hores centrals del dia són les que coincideixen amb les hores que estem fora de casa i això suposa que bolcar un gran nombre d’excedents (normalment més del 60% de la producció solar) a la xarxa de distribució. Aquests kWh els recuperarem després en hores de baixa producció solar a través del mecanisme de compensació simplificat tal i com veurem seguidament.Tot i aquest sistema de recuperació d’excedents, seguim sent dependents de les empreses elèctriques, doncs són elles les que ens tornen i paguen aquests sobrants d’energia.Per tant, l’única manera d’esdevenir el màxim autònom possible és apostant per les bateries, amb les quals podrem assolir autonomies pròximes al 85%-90% del nostre consum.” } }, { “@type”: “Question”, “name”: “2. La bateria ens permet maximitzar la valorització de cada kWh no autoconsumit instantàniament.”, “acceptedAnswer”: { “@type”: “Answer”, “text”: “Cada kWh que generem i autoconsumim pren el valor d’aquell kWh que deixem de comprar a la nostra empresa subministradora d’electricitat. Aquest preu inclou el cost de generar l’electricitat, els peatges i càrrecs regulats que hem de pagar per utilitzar la xarxa de distribució i per altres conceptes associats a la política energètica del país, l’impost elèctric i l’IVA. Tot això correspon al preu minorista que paguem per l’electricitat a casa.En canvi si estem acollits al mecanisme de compensació d’excedents simplificat (la pràctica totalitat d’autoconsumidors hi estan) el valor que en treure’m pels excedents es redueix a aproximadament al cost de generar l’electricitat en el mercat majorista; és a dir com que per enviar els sobrant de generació a la xarxa elèctrica i després recuperar-los en realitat estem utilitzat aquesta xarxa, ens correspon pagar l’ús que en fem d’ella i també els impostos. Per tant la valoritzarem aquest sobrants a preu de mercat majorista d’electricitat.Però si enlloc d’enviar aquests sobrants a la xarxa i compensar-los posteriorment, els emmagatzem en una bateria i els utilitzem posteriorment sense que aquests surtin de casa, llavors tornem a valoritzar aquests excedents a preu de mercat minorista.És evident doncs, que si instal·lem una bateria a casa, el valor dels kWh sobrants guanya valor. Però quin és aquest valor?Si posem com exemple els preus d’electricitat que té Som Energia publicada a la seva web, i per un consum mig d’electricitat a casa, observem que el preu minorista promig per un consumidor residencial amb potència contractada inferior a 15 kW és de  0,35 €/kWh, i en canvi el preu al que es valoren els sobrants d’energia és de només 0,16 €/kWh. En aquest cas doncs, acumular els sobrants d’energia en una bateria suposa incrementar en un 119% el valor d’aquests excedents.Si fem el mateix exercici amb els preus que té Endesa publicats a la seva web, tenim que el valor mig de cada kWh autoconsumit és de 0,18 €/kWh i el preu de compensació és de 0,12 €/kWh, i per tant en aquest cas, acumular l’energia en una bateria suposa incrementar el valor de cada kWh emmagatzemat en un 50%.És evident doncs que en qualsevol cas, i al marge del preus que apliqui cada comercialitzadora d’electricitat (no tot són els preus, sino també els valors de l’empresa), el guany addicional en cas d’utilitzar una bateria és molt significatiu, i per tant podem concloure que instal·lar bateries ens permet incrementar en valor absolut l’estalvi en la nostra factura elèctrica.” } }, { “@type”: “Question”, “name”: “3. L’allargament de la vida útil de les bateries permet baixar significativament el nostre cost de generar energia amb una bateria.”, “acceptedAnswer”: { “@type”: “Answer”, “text”: “La millora tecnològica de les bateries de ió liti en els darrers anys ha permès als fabricants allargar de manera molt significativa la vida útil de les mateixes. En aquest sentit fabricants com Sonnen ja estan oferint garanties de 10.000 cicles de càrrega i descarrega dels seus equips,  l’equivalent a uns 27 anys de vida útil!!!Aquest fet ens permet rebaixar molt el LCOE ( cost de generació d’electricitat) dels sistemes d’autoconsum amb bateries al llarg de la vida útil del sistema, típicament 25 anys.Però anem a pams… Què és el LCOE? El LCOE és un concepte que s’utilitza per calcular el cost de generar electricitat i a nivell conceptual es defineix com el quocient entre el cost d’inversió (€) i les despeses de manteniment  al llarg de la vida útil de la instal·lació ( €), i la previsió de producció d’electricitat al llarg d’aquest 25 anys ( kWh). Per tant obtenim un valor en €/kWh que podrem comparar amb la nostra previsió de preu de compra d’electricitat a la nostra empresa subministradora.Realment i tècnicament aquest fórmula és un xic més complexa ja que per ser estrictes també li hem d’aplicar tant al numerador com al quocient una tasa de descompte per tal d’actualitzar els preus futurs al moment present. Us deixo aquí la fórmula estricte.Doncs bé, anem a calcular el LCOE d’una instal·lació d’autoconsum mitja de 4 kWp amb una bateria de 5 kWh, i posteriorment compararem el seu cost de generació d’electricitat  (€/kWh) amb el preu que paguem per l’electricitat a casa.Suposem que el cost del sistema és d’uns 12.000 € (IVA inclòs) i que el sistema generarà uns 1.400 €/kWp i any, és a dir uns 5.600 kWh anuals.En aquest cas el LCOE (cost de generar l’electricitat mig durant els propers 25 anys) serà de 0,12 €/kWh.Si novament agafem el preu mig actual d’electricitat de 0,35 €/kWh que Som Energia està aplicant als seus clients residencials i li apliquem un IPC anual del 2,5%, obtenim que el preu mig de compra de l’electricitat al llarg d’aquests 25 anys serà d’uns 0,48 €/kWh, i per tant instal·lar un sistema fotovoltaic amb bateries ens permet generar electricitat un 75% més barat que no pas el preu que pagarem a Endesa per aquesta mateixa electricitat si li seguim comprant tot el consum.És evident que a llarg plaç, instal·lar un sistema amb acumulació no és pas una mala decisió.” } }, { “@type”: “Question”, “name”: “4. Les bateries intel·ligents em permeten estalvis que van molt més enllà de l’energia autoconsumida.”, “acceptedAnswer”: { “@type”: “Answer”, “text”: “Cada dia que passa les bateries incorporen noves funcionalitats esdevenint solucions intel·ligents que ens permeten cobrir diferents tipus de necessitats.En aquest sentit, la majoria de les bateries tenen diferents programes de funcionament que permeten prioritzar un mode de treball o altre en funció de la necessitat principal que volem cobrir.D’aquesta manera, al mode de funcionament convencional de la bateria que persegueix maximitzar l’autoconsum emmagatzemant el màxim d’energia sobrant i utilitzant-la tant bon punt de producció solar instantània és inferior al consum de casa, s’hi sumen altres modes de funcionament que repassem tot seguit.Peak-shaving: Aquest mode de funcionament de les bateries el que prioritza és reduïr els pics de potència del nostre consum i conseqüentment estalviar també en el terme fixe de la potència contractada. Aquest mode de treball comporta tenir sempre certa disponibilitat d’energia a la bateria per tal que en aquells moment que tinc un excés de consum, poder subministrar energia de la bateria i així rebaixar la demanda de potència de consum. Això ens permetrà rebaixar la potència contractada a la nostra factura d’electricitat.Carrega-descàrrega de la bateria en funció dels preus de l’electricitat: Aquest mode de funcionament ens permet carregar la bateria de la xarxa (comprar electricitat)  en hores en que el preu de l’electricitat és molt baix per decarregar la bateria en hores que el preu és alt. Aquest fet ens pot comportar un important estalvi econòmic addicional degut a la gestió que fem de la càrrega-descàrrega de la bateria en funció dels preus del mercat.Back-up: aquest mode de funcionament de la bateria ens permet que en cas de falta d’electricitat de la xarxa, poder alimentar part dels nostres consum (normalment els consums crítics de la casa) des de la bateria. Òbviament per treballar en aquest mode, haurem tenir sempre una part  més o menys important de la bateria carregada i per tant ja no estem prioritzant el fet de maximitzar l’autoconsum o l’estalvi, sinó tenir certa garantia de subministrament en cada d’averia de la xarxa. Aquest mode de funcionament pot tenir sentit en zones rurals o finals de línia, en les que la qualitat del subministrament elèctric no és suficientment bona.Serveis de regulació de la xarxa: us imagineu que us paguessin per tenir una bateria a casa? Això és el que ja està succeint a països com Alemanya on el fabricant de bateries Sonnen ofereix serveis de regulació del sistema elèctric tot reservant una petita quantitat d’energia de milers de bateries residencials que es cedeix a la xarxa de distribució en moments en que la demanda elèctrica del país és molt elevada, i a canvi de que els propietaris d’aquestes bateries rebin una compensació econòmica pel servei prestat. Això a Espanya encara no és possible tot i que de ben segur ho serà en els propers anys quan la regulació corresponent als serveis de flexibilitat i gestió de la demanda avancin.Per tant, en funció del mode de treball que prioritzem o seleccionem, podrem maximitzar o si més no complementar els nostres estalvis; o en el cas del backup,  assegurar la  qualitat de subministrament a casa.” } }, { “@type”: “Question”, “name”: “5. Les bateries virtuals són una solució transitòria amb data de caducitat propera.”, “acceptedAnswer”: { “@type”: “Answer”, “text”: “En els darrers temps s’han posat molt de moda les bateries virtuals que ofereixen la majoria de comercialitzadores d’electricitat com a substitut de les bateries físiques, però sabeu què us dic? Que les bateries virtuals no tenen futur i que a més a més són una barrera pel desplegament massiu de les energies renovables.. ara us explico perquè.Quan les comercialitzadores ens paguen pels excedents sota la fórmula de la bateria o moneder virtual, el que estan fent és deixar de comprar per un altre client la quantitat d’energia que nosaltres bolquem a la xarxa i que per tant  li entreguem a la comercialitzadora sense cap cost per a ella.A canvi, quan nosaltres no tenim producció solar i necessitem comprar electricitat, la nostra comercialitzadora comprarà al mercat una electricitat que nosaltres no li pagarem.Si ens fixem  en el gràfic següent, la famosa corba d’ànec, observem com cada any el preu mig de l’energia en hores solars (corba diària normalitzada) en les quals es produeixen els excedents, va baixant, i al contrari, en les hores nocturnes en les que no hi ha producció solar, el preu de l’electricitat està pujant.bateries foto 3Això significa que cada cop més les comercialitzadores estan comprant més cara l’energia que ens entreguen gratis per la nit a canvi de que nosaltres els entreguem  kWh sobrants que han de vendre cada cop a preu més  baix preu durant les hores solars…. És evident doncs,  que com més cau el preu de l’electricitat en hores diürnes, pitjor és el negoci per les comercialitzadores. Així doncs, quan de temps creieu que duraran les bateries virtuals?Però és que a més a més, cada cop més ens trobem amb episodis d’un fenomen anomenat curtailment, en els que degut a l’alta generació, solar i eòlica en certes hores del dia, la quantitat d’energia que es bolca a la xarxa és superior a la demanda d’electricitat, o  a la capacitat d’evacuació en certes xarxes de transport i/o distribució. Quan això succeeix, per resoldre aquest desequilibri cal donar una ordre a les centrals solars i/o eòliques per tal que aturin momentàniament la seva producció.En canvi si aquest excés d’energia l’emmagatzeméssim en bateries, després la podríem utilitzar en hores nocturnes o de baixa producció sense la necessitat de comprar l’electricitat a centrals contaminants de carbó ( per sort cada cop menys) o de gas.S’estima que el fenomen del curtailment afectarà al 20% de la producció renovable l’any 2050.És evident doncs que ja no només per preu i rendibilitat sinó també per responsabilitat, la decisió d’instal·lar bateries a casa és del tot raonable i coherent.Al llarg d’aquesta article he intentat fer una repàs dels principals arguments per instal·lar bateries a casa (també és extensiu a empreses); en tot cas el primer pas i el més important és fer el pas i convertir-se en autoconsumidor, la decisió de posar una bateria sempre pot ser posterior a la instal·lació solar original.Actualment existeixen molst fabricanst de bateries permetent una compatibilitat total amb qualsevol  fabricant d’inversors solars,  conseqüentment la decisió de posar una bateria no deixa de ser pràcticament una decisió tipus plug and play, sense necessitat de grans canvis en la instal·lació solar original o d’haver de substituir l’inversor solar.I vosaltres, quins motius teniu per instal·lar o no bateries a casa vostra?Ens parlem ben aviat!! T’animem a comentar-nos que t’ha semblat i contacta amb nosaltres per a parlar la instal·lació de plaques solars o carregadors elèctrics.{ "@context": "https://schema.org", "@type": "FAQPage", "mainEntity": }{ "@context": "https://schema.org", "@type": "FAQPage", "mainEntity": }{ "@context": "https://schema.org", "@type": "FAQPage", "mainEntity": }” } } ] }
5/5 - (2 votes)
Frederic Andreu
Frederic Andreu

Hola, soy Frederic Andreu, Ingeniero Químico por el Instituto Químico de Sarriá (IQS) y post-grado en energías renovables por la Universidad Politécnica de Catalunya (UPC). Durante 10 años trabajé en Endesa Energia, primero gestionando grandes cuentas industriales y posteriormente cómo responsable de energía solar para España. Actualmente soy socio-fundador de SolarTradex y me apasiona desarrollar y compartir con todos vosotros este proyecto.

Frederic Andreu
Quant a Frederic Andreu

Hola, soy Frederic Andreu, Ingeniero Químico por el Instituto Químico de Sarriá (IQS) y post-grado en energías renovables por la Universidad Politécnica de Catalunya (UPC). Durante 10 años trabajé en Endesa Energia, primero gestionando grandes cuentas industriales y posteriormente cómo responsable de energía solar para España. Actualmente soy socio-fundador de SolarTradex y me apasiona desarrollar y compartir con todos vosotros este proyecto. Mostra totes les entrades de Frederic Andreu