7 dubtes per a instal·lar un kit d’autoconsum solar domèstic

Com us vaig comentar, el cap de setmana passat vam estar presents en la Fira de l’Ascenció de Granollers promocionant els nostres kits d’autoconsum solar; la veritat és que independentment del resultat comercial, que espero veure durant les pròximes setmanes, assistir a una fira multisectorial no especialitzada en el sector energètic i amb més de 60.000 assistents al llarg dels 4 dies que va durar, ha estat un autèntic bany de realitat, m’explico….

Per a nosaltres, per als quals ens seguiu habitualment i per a la gent afí al sector, el concepte autoconsum ja és molt familiar… No obstant això, la realitat és que encara existeix una gran majoria de gent que desconeix el quin, el perquè, el com i el quant de l’autoconsum; una gran majoria de gent que continua pagant religiosament les seves factures d’electricitat a les grans empreses tradicionals sense saber que existeixen alternatives de preu similar o inferior, que desconeixen les bondats de contractar una tarifa amb discriminació horària, o que desconeixen simples hàbits per a reduir la factura elèctrica de la seva llar… per tots aquests motius, tots nosaltres, en la part que ens correspongui hem de continuar aproximant el món de l’energia i les seves possibilitats al conjunt de la societat, només així des de la participació i des del coneixement aconseguirem canviar i democratitzar aquest model energètic actual que està al servei d’uns pocs.

En l’article d’aquesta setmana, intentaré contestar de la manera més simple possible les 7 qüestions més rellevants que se’ns van plantejar durant la fira, i gràcies a les quals he acabat construint un argumentari més o menys sòlid en favor dels kits d’autoconsum solar domèstics. Per als sistemes d’autoconsum comercials crec que a hores d’ara ja no hi ha discussió no?

7 dudas instalar kit autoconsumo SolarTradex

Què és un sistema d’autoconsum solar i perquè serveix?

Un kit d’autoconsum solar no és més que una eina per a estalviar en la factura elèctrica, alhora que contribuïm a un món més sostenible  i  a un canvi de model de societat ( que ja ens toca…).

Els raigs del sol ens envien unes capsetes molt petites plenes d’energia anomenades fotons, que en xocar amb els mòduls solars fotovoltaics produeixen una diferència de potencial, que genera corrent continu. A partir d’aquí amb un petit inversor que està connectat al mòdul solar, convertim el corrent continu amb alterna que és la que utilitzem a les nostres cases per a fer funcionar els electrodomèstics, i que és la que comprem habitualment a l’empresa elèctrica.

Com més corrent fabriquem amb el nostre sistema solar, menys electricitat haig de comprar a la meva companyia elèctrica i, per tant, menys pagaré en la meva factura.

A més és molt simple d’instal·lar… bastarà amb endollar directament el cable de sortida (veure foto contigua) a qualsevol endoll de la meva llar i voilá, ja podem començar a estalviar.

Com es fa perquè els nostres equips funcionin amb energia solar i no amb energia de la xarxa?

Quan instal·lem un sistema d’autoconsum solar, aquest sempre tindrà prioritat abans que la companyia elèctrica. Per tant, si comprem un kit d’autoconsum solar de 250 W, automàticament els primers 250 W que consumeixi la meva casa vindran del sistema d’autoconsum, i el que falti el comprarem a l’empresa d’electricitat. Si està ennuvolat i el nostre sistema produeix tan sols 50 W, perquè llavors els primers 50 W seran «gratis» i la resta el comprem, i si és de nit, llavors ho comprem tot a al nostre subministrador d’electricitat.

El funcionament és molt simple, imaginem que l’electricitat és com un petit rierol d’aigua, aquesta no es pot estancar (emmagatzemar) i, per tant, viatjarà sempre cap als punts de consum o feia el carrer (xarxa elèctrica). Si tingués prioritat el rierol de la companyia elèctrica (electricitat) en lloc del rierol solar, succeiria que en el punt d’entrada de la nostra casa ens trobaríem el rierol que ve dels nostres panells solars i que viatja feia el carrer, i el rierol que ve de la companyia elèctrica que s’atendrà els punts de  consum i que té prioritat, en aquest cas tots dos rierols s’enfrontarien i molt possiblement provocaríem un tsunami… O no, però ja m’enteneu. Per aquest motiu, sempre té prioritat el rierol que ve dels mòduls solars que cobrirà el consum, i tot el que falti vindrà de la companyia elèctrica… d’aquesta manera ens estalviem el tsunami!!!

El meu kit d’autoconsum em pot cobrir la nevera?

El nostre sistema d’autoconsum no cobreix un electrodomèstic en particular. El sistema està connectat a la instal·lació de distribució de la nostra llar i, per tant, atendrà a tots els consums que es produeixin vengen d’on vinguin i el que falti per cobrir els comprem a la xarxa elèctrica… en tot cas és cert que un dels consums permanents més significatius que té la meva llar durant el dia és la nevera; en conseqüència si la meva nevera consumeix 80 W, en aquest cas, un kit d’autoconsum solar de 250 W li donaria cobertura durant el dia, i encara podria alimentar més equips amb el meu kit.

És important recordar que un kit de 250 W, no ens donarà mai aquesta potència de sortida a causa de les pèrdues intrínseques del sistema, i que a més els 250 W només es donen amb unes condicions d’irradiació de 1000 W/m² i 25° de temperatura ambient… per tant ens aproximarem bastant a aquesta quantitat a l’estiu, i estarem gairebé en la meitat molts dies d’hivern…

Quants mòduls solars haig de posar a la meva casa?

Perquè dependrà del que consumeixis a la teva casa. Tal com expliquem en el nostre article Quanta potència instal·lar en un projecte d’autoconsum solar?, hem d’instal·lar la potència necessària per a cobrir aquells consums permanents de la nostra llar, no es tracta d’instal·lar com més potència millor, ja que en aquest cas durant moltes hores del dia, quan no estiguin funcionant la majoria d’electrodomèstics, la nostra producció solar seràs superior al consum i, per tant, haurem de regalar o malvendre aquests excedents de producció a la companyia elèctrica. Recordeu que cada kWh que generem i autoconsumidors té un valor aproximat de 0,15 €/kWh, i, en canvi, cada kWh que generem i enviem a la xarxa «només» el podem vendre a 0,06 €/kWh de mitjana en el millor dels casos…, ja que per a un domèstic millor regar-ho i no haver de facturar.

Conclusió: no ens convé que es produeixin excedents… o com diu una creença popular, millor petita i juganera, que … O no? (Anònim)

En tot cas recomano mesurar els consums de la llar amb un equip domèstic de mesurament i d’aquesta manera determinar com és aquesta potència mínima que haig d’instal·lar.

És millor connectar el kit directament a un endoll de casa o fer la instal·lació «ben feta»?

La veritat és que la instal·lació es pot fer ben feta de totes les maneres… us compto. El circuit elèctric de les nostres cases porta una protecció mínima d’uns 16 A (uns 3,5 kW), això significa que podríem arribar a connectar diversos mòduls de 250 W i la protecció seriosa òptima. Ara bé, el meu consell seriós que si volem més de 2-3 mòduls de 250 W, crec que el més convenient és protegir l’equip generador amb un magnetotèrmic i un diferencial i connectar a la xarxa elèctrica de la meva llar, i per tant és recomanable contractar a un professional que ens pugui fer la instal·lació amb total seguretat.

És necessari legalitzar la meva instal·lació domèstica?

Pregunta delicada!!! Però us contestaré amb total honestedat i transparència… ara com ara, i segons el marc regulador actual és necessari legalitzar una instal·lació encara que sigui de 250 W, i qui no ho faci és sota la seva pròpia responsabilitat. Ara bé, dit això… És un sense sentit que per a legalitzar una instal·lació de 250 W, s’hagi de fer els mateixos tràmits que per a legalitzar una instal·lació de 100 kW o gairebé els mateixos que per a un hort solar de 10 MW. Conclusió una vegada més les lleis han quedat superades per l’avanç de la societat, i els legisladors una vegada més tenen treball més important.

Al final, què succeirà o millor dit que està passant? Doncs que el 95% de la gent que es compra un kit d’autoconsum solar el connecta sense donar explicacions a ningú… ja hem dit que el nostre aparellatge elèctric a casa porta una protecció de 16 A, i a més els inversors porten un sistema de protecció per a evitar que treballin en illa (això és que quan no hi ha tensió en la xarxa, el sistema solar queda sense funcionament i sense risc i retorn a la xarxa elèctrica). Igual quan les Administracions saben que existeixen 100.000 instal·lacions d’autoconsum domèstic de molt petita potència sense legalitzar, llavors prendran la iniciativa de facilitar aquest tipus d’instal·lacions dins d’un marc legal molt simplificat.

Com a temps s’amortitza un kit d’autoconsum domèstic?

Mai!!!! Un kit d’autoconsum domèstic s’amortitza als mateixos anys que la rentadora, el frigorífic, el televisor o el cotxe… Algú s’ha preguntat quant es triga a amortitzar un televisor? Ho sento però no comparteixo aquesta pregunta…. un kit d’autoconsum domèstic no deixa de ser un altre electrodomèstic de la llar amb una funció molt concreta: Estalviar.

La nevera em conserva els aliments, el televisor m’entreté, el cotxe em porta, i el kit em permet estalviar… així de simple i fàcil; si tinc els diners suficients em compro un kit i començo a estalviar d’immediato. Ja vam dir que amb l’arribada de l’autoconsum, la fotovoltaica ha deixat de ser un producte d’inversió per a convertir en un producte d’estalvi, per tant conceptes com la TIR, el VAN o el ROI hem d’aparcar-los per a parlar del concepte estalvio.

Quant m’estalvio amb el meu kit d’autoconsum domèstic?.

Perquè com la bondat dels valors absoluts normalment és molt subjectiva, i hi haurà gent que considerarà molt, l’estalviar 80 € a l’any, i una altra gent poc… em cenyiré una dada més objectiva i que crec que convencerà a tothom.

El cost mitjà de l’electricitat generada al cap de 10 anys pel nostre sistema d’autoconsum solar serà com a mínim, un 30% més barat de mitjana que si aquesta mateixa electricitat l’haguéssim comprat a la companyia elèctrica. O encara més, al cap de de 15 anys l’horro mitjà aconseguirà el 50%, i el 75% als 25 anys!!! Conclusió…

Si sóc dels quals em queden bastants anys per a pagar la hipoteca de la meva casa, i per tant tinc previst viure en ella molts anys, és convenient pensar a instal·lar un nou «electrodomèstic» en la meva llar… un kit d’autoconsum solar!!!

Avui aparquem aquí, espero que aquest petit argumentari domèstic hagi servit per a aclarir alguns dubtes a tota aquella gent que no està familiaritzada amb l’energia solar. També demano disculpes als més entesos, per si en algun moment creieu que ha faltat una mica de rigor e les meves explicacions…. però és que si jo em poso a llegir un blog de temàtica diferent a a l’energia, us dic de debò que agrairé aquest to i la simplicitat en les explicacions.

Com ho veieu? Us queda algun altre dubte referent als kits d’autoconsum solar? Teniu més arguments per a comprar un? Si és així, us convido a deixar els vostres comentaris per a poder comentar entre tots.

Fins a la setmana que ve!!

5/5 - (1 vote)
Frederic Andreu
Frederic Andreu

Hola, soy Frederic Andreu, Ingeniero Químico por el Instituto Químico de Sarriá (IQS) y post-grado en energías renovables por la Universidad Politécnica de Catalunya (UPC). Durante 10 años trabajé en Endesa Energia, primero gestionando grandes cuentas industriales y posteriormente cómo responsable de energía solar para España. Actualmente soy socio-fundador de SolarTradex y me apasiona desarrollar y compartir con todos vosotros este proyecto.

Frederic Andreu
Quant a Frederic Andreu

Hola, soy Frederic Andreu, Ingeniero Químico por el Instituto Químico de Sarriá (IQS) y post-grado en energías renovables por la Universidad Politécnica de Catalunya (UPC). Durante 10 años trabajé en Endesa Energia, primero gestionando grandes cuentas industriales y posteriormente cómo responsable de energía solar para España. Actualmente soy socio-fundador de SolarTradex y me apasiona desarrollar y compartir con todos vosotros este proyecto. Mostra totes les entrades de Frederic Andreu

28 pensaments sobre “7 dubtes per a instal·lar un kit d’autoconsum solar domèstic
 1. Miguel Angel ha dit:

  Buenos días,
  Estoy pensando en instalar paneles solares en un chalet para almacenar la energia en baterias y conseguir independizarme de la compañia electrica en una parte de la instalación. Quiero dejar conectados a la compañia electrica el horno y la placa de inducción de la cocina. ¿Sabeis si esto es legal?
  Gracias por anticipado.

  1. Rafael Garcia ha dit:

   Si sr es totalmente legal, las instalaciones aisladas de momento no nos las tocan.
   Un saludo y decir que esa es la idea de ahora en adelante.

 2. Juan ha dit:

  Hola llevo tiempo queriendo poner el autoconsumo, pero me gustaria poder poner la instacion con baterias y la que me sobre que baya a las baterias y no a la red y ir haciendo la instalacion mas grande conforme baya pudiendo es lo que me gustaria, espero poder que no se.

 3. juan ha dit:

  hola, hay algún dispositivo para colocar despues del contador para no verter tu energía a la red, y por consiguiente no te cobren por la energía que tu produces?

 4. monclown ha dit:

  Frederic me gusta tu idea de que un kit de autoconsumo debe de ser como un electrodoméstico más en la casa que sirve para el ahorro (como lo puede ser un kit de monitorización), y no haga falta justificar siempre con números económicos la compra de módulos fotovoltaicos sino simplemente la razón sea ahorrar y producir con energías renovables, como el que se compra una bici para pasear sin pensar si se amortiza o como valora económicamente las horas que se pasa practicando ciclismo.

  De todos modos como me salen unos números interesantes los comento: teniendo en cuenta que la mano de obra la pone uno mismo y prescindiendo de trámites administrativos, con un incremento de tarifa eléctrica de 5% anual, y asumiendo que consumimos el 100% de la producción, el 6º año ya habríamos amortizado la compra y el kWh fotovoltaico nos saldría a 0,052 € de media para 25 años.

 5. tomas ha dit:

  Me gusta mucho este blog!!! felicidades por compartir tus experiencias.

 6. David Romero Escribano ha dit:

  Una pregunta… ¿Por qué mi kit de placas solares tendría prioridad frente a la red, a la hora de alimentar los consumos? Yo creo que tanto las placas, como la red, serían como dos pilas conectadas en paralelo, con lo cual, para alimentar a un equipo de 200 W, 100 serían proporcionados por la red y los otros 100 por las placas, aunque estas últimas estuvieran produciendo los 200 W ellas solas… ¿no?

 7. emilio ha dit:

  Hola Frederic, te felicito por la claridad del articulo. Al leerlo me he decidido a instalar uno, pero una pregunta, si no lo legalizo ¿quien me podría denunciar? ¿La compañia? Y si fatalmente sucede el caso ¿qué ocurriría, una multa?
  Otra cuestión es sobre la instalación en tejado: orientación, angulos, anclaje, etc. Creo que con un pequeño manaul o un video tutorial estaría perfecto
  Y otra cuestión que me deja preocupado ¿como es eso que lo que vierto a la red me lo cobran? ¿como es eso posible?

  1. Frederic Andreu Frederic Andreu ha dit:

   Hola Emilio;

   muchas gracias por participar y estoy muy feliz de haberte animado a hacer el paso….
   Contestando a tus preguntas:

   1. Como he dicho, y repito, yo no puedo recomendar a nadie ( y menos públicamente ) a que haga una instalación de autoconsumo de forma ilegal o alegal como dicen algunos. Al final la responsabilidad es de cada uno. Dicho esto…. ¿quién te puede denunciar? Hombre imagino que prioritariamente Endesa, o Iberdroa o la compañía eléctrica de turno… ahora bien ¿te van a denunciar? ¿se van a fijar si tienes en el enchufe de tu casa conectado un kit de 250 W? ¿como lo van a detectar? La verdad es que no lo sé..y lo veo muy difícil… quizás el problema puede venir el dia que tengas un incendio en tu casa ( ojalá no, ya además muy, pero que muy poco probable…) entonces alguién siempre puede decir que la culpa fue de un dichoso equipo de 250 W… que por cierto están protegido para que no trabajen sin tensión…. Resumiendo… que la mayoría de la gente, por o lo que tengo entendido, no legaliza estas instalaciones…. y no me extraña. Igual cuando alguien se de cuenta de que existen millares de instalaciones alegales en España, entonces adptarán la normativa para que el procedimiento de legalización sea automático.

   2. Orientación preferente Sur, aunque si estás al Oeste o Este tampoco hay excesiva diferencia…. nunca a Norte!! Inclinación típica en España puede ser 30º, pero si tienes una cubierta inclinada, lo instalas coplanar i coges la inclinaciónd e la cubierta. Nuestro anclajes son para mecanizar tejas, o para cubierta planas para hormigón.

   3. Cierto que si tienes excedentes, la compañía te suma lo que viertes como si lo hubieras consumido….esto pasa con todos los contadores digitales, no con los analógicos. Sucede porque los contadores están protegidos contra fraude para que la gente no los monte al revés. En todo caso si instals 250 W, y tienes excedentes puede ser que en lugar de ahorrar 80€/año, ahorres 75 €/año…. al final una instalación de este tipo se tiene que hacer desde un doble prisma: el ahorro y el concepto.

   Saludos!!!

  2. emilio ha dit:

   Muchas gracias Frederic

  3. Rafael ha dit:

   Hombre en una vivienda en una urbanización es difícil que pase un inspector pero si hay placas en las 40 o 300 viviendas seguro que pasarían, por eso, la idea de aislada-asistida para a ser la mejor solución y sin problemas de legalización ni tramites administrativos y totalmente legal. Un saludo.

 8. amalia ha dit:

  Hola Frederic, te animo a que escribas un post detallando TODOS los pasos a seguir para tener instalado el Kit. Yo tengo contratada a Endesa 4.6KW, con tarifa 2.0A, consumiendo unos 180 Kwh de media al mes, y pago unos 40 euros al mes de luz. Y esto que en casa no hay nadie de día en laborables.
  Necesitaría 250W o 500w?
  Seguro que es un consumo de típico.
  Si la gente no vemos muchos problemas,nos animaremos a instalar el kit.
  Necesitaría que explicaséis cuanto valdría la legalización, si hace falta contratar un ingeniero para el proyecto, qué papeles pueden pedir en el punto de servicio( y precio)….En fin, os animo a que expliquéis con detalle, para no tener sopresas, que todo es muy caro. Saludos cordiales.

 9. Javier ha dit:

  Buenas tardes Rafa.

  Estas en lo cierto, los inversores de conexión a red deben de el funcionamiento en isla. Que cuando no ven tensión de red se desconectan.

  El problema está cuando si hay tensión de red, hay mucho sol, por tanto los módulos producen, y no tienes consumo en casa; en ese momento esa energía generada se vierte a la red.

  Un saludo Javier.

 10. Rafa López ha dit:

  Buenos días:

  Muchas de las dudas de los compañeros de arriba van en la dirección de cortar el vertido a la red cuando se produce un corte del suministro por parte de la compañía.
  Si lo que yo entiendo por efecto isla es correcto, no habría problema porque el propio kit cortaría la producción.
  Pero si no es así, por favor que alguien me lo explique porque entonces podría cometer un error y verter a la red, con todas las consecuencias que ello supone (doble lectura en contador, riesgo para los trabajadores de la compañía eléctrica, etc…)

  Un saludo y enhorabuena por el blog.

 11. Karel ha dit:

  Una Duda, que espero alguien me responda.
  Si verter el sobrante de energia a la red puede ser un problema porque te cuente como energia consumida el contador… ¿ Se puede con la energia sobrante NO verterla a la red general? ¿ se puede evitar que la energia sobrante no cuente en el contador?
  Ya se que lo ideal seria verter a la red y ganar un dinero pero… la si la electricas no estan por la labor puedo yo al menos consumirlo aunque no se cierta y no me cueste verterlo a la red.
  2-¿ Con la energia sobrante se puede almacenar en unos acumuladores? digamos algo sencillo y cutre unas baterias de camion para luego aprovecharlas.

 12. Cesc ha dit:

  A parte de compartir los comentarios que mencionan que la electricidad vertida a la red no solo se regala si no que se nos cobra como consumida (gracias a esos magníficos contadores que tenemos…) yo añadiría otro argumento.
  Pensar en que dan por 500€ o 1000€ en el banco y que rinde ese mismo dinero metido en uno de estos kits… y cuanto mas suba el precio de la electricidad…más ahorro!

 13. Julio ha dit:

  Yo también tengo entendido que si se hace de “forma ilegal”, te cuenta la energía vertida a la red como consumida.
  Por otra parte, no estoy de acuerdo con lo de que no se considere el término amortizar. Si tengo que comprar una electrodoméstico con clasificación energética óptima, pero respecto a una normalita me cuesta mucho más de lo que ahorro, entonces es una mala compra. Normalmente no se da este caso, y menos aún con una lavadora o lavavajillas que duran muchos años, pero los números hay que tenerlos en cuenta,

 14. Alex Moreno ha dit:

  Hola Frederic, felicitats,los inversores de estos kits de autoconsumo estan preparados para no verter a la red no? Un sobredimensionamento de estos kits sería un desperdició de energía, Los inversores estan preparados para poder conectar un equipo de monitorización?

  Pronto se tendrá que plantear un kit que incluya la tramitación administrativa, mucha gente el hecho de tener algún problema con la administración les atemoriza, sería una manera aunque aumentaran los costes de llegar a esa gente.

  Saludos

  1. Frederic Andreu Frederic Andreu ha dit:

   Hola Alex;

   tu mismo has resuelto tus dudas:

   1. Los inversores no están preparados para no verter a la red.
   2. Un sobredimensionado es un desperdicio de energía.

   Por lo tanto, la conclusión es que debemos dimensionar acorde a nuestras necesidaes, y por lo tanto para que no haya excedentes.

   3. Los inversores Enecsys, tienen un equipo de monitorización específico y estñan preparados para comunicarse con él.

   Saludos!!

  2. Rafael ha dit:

   Nosotros disponemos de inversores MF que no necesitan señal de red trabajando sin conexión a red y conmutando a red o a grupo cuando las necesidades lo exijan……. aesespana.blogspot.com.es

 15. Jaume ha dit:

  Por si tenia cualquier duda, ya tengo decido instalar una instalación de autoconsumo por su sencillez, ya que solo tengo que conectarlo a un enchufe, eso si siempre orientándolo lo mas al Sur posible y esperar el ahorro.

 16. Javier ha dit:

  Buenos días.

  Me parece muy intresante lo que comentas.

  Lo único que discrepo, es en conectar la instalación de forma “ilegal”, ya que existen momentos en el día que la instalación fotovoltaica vierte a red, y dependiendo del tipo de contador que tengas te puede contar como energía consumida.

  Lo ideal sería colocar algún sistema que no permita no verter nada a red.

  Un saludo.

  1. Frederic Andreu Frederic Andreu ha dit:

   Javier,

   muy interesante los que comentas…tengo pendiente preparar un post para resolver el mito del problema con los excedentes.

   Te avanzo mi postura, si dimensionas bien la potencia a instalar los excedentes serán mínimos, y si para un kit de 250 W en lugar de ahorrar 80 €, ahorras 75 €, tampoco es mayor problema no? Al final los excedentes serán mínimos…. lo que importa es ahorrar y el concepto… si entramos en temas de ROI o TIR, mi convencimiento es que nos equivocaremos.

   Gracias por tu interesante reflexión!!

 17. amalia ha dit:

  Yo colocaría el kit si lo pudiese hacer yo mismo, sin nada de legalizaciones,ni electricistas ni nada.
  Sólo de pensar que tiene que venir el electricista, un técnico que legalice la instalación, otro que dirá que el contador tiene que cambiarse, que hay que colocar no sé cual aparato para no verter luz a la red,….+ impuestos+….ets, etc,
  En mi caso no coloco el kit por todos estos inconvenientes. Si fuese más fácil, como montar una lámpara, la compraría.

  1. Frederic Andreu Frederic Andreu ha dit:

   Hola Amalia;

   instalar el kit es muy simple, sobretodo si lo puedes colocar en una terraza o jardín. Y la conexión es muy simple…. otra cosa es que quieras legalizarlo; aquí cada uno bajo su responsabilidad.

   Saludos

  2. Rafael ha dit:

   Generar electricidad y conectar en paralelo a la red de la vivienda esta totalmente prohibido,REBT itc40

 18. María ha dit:

  Me ha encantado!! No hace falta ser tan técnico, sobre todo si vienes de explicárselo a la gente de a pie.. como os habrá pasado en la feria.

  Comparto mucho tu enfoque sobre el autoconsumo por eso sigo tu blog. Pero en este post me ha gustado mucho tu posicionamiento en la pregunta relativa a la amortización….yo no me lo había planteado así…

  Gracias por tus aportaciones.. es siempre un place!

  1. Frederic Andreu Frederic Andreu ha dit:

   Gracias a ti Maria, por seguir el blog.

   Saludos!!

Els comentaris estan tancats.