cobrar subvencio de la instalacio

Com cobrar la subvenció de la teva instal·lació solar si la teva empresa instal·ladora ja no existeix o no contesta. Guia completa.

Les subvencions Next Generation per a l’autoconsum a Catalunya s’han convertit en un malson per a tots els implicats. L’administració no ha estat capaç de gestionar l’allau de sol·licituds rebudes, milers de ciutadans esperen amb frustració la concessió de les subvencions i les empreses instal·ladores s’enfronten a un futur incert. Aquestes subvencions, malgrat la seva bona intenció, han creat una sobredemanda artificial que ha perjudicat greument el sector.

cobrar subvencio de la instalacio
Com cobrar la subvenció de la teva instal·ació solar. Guia completa

Malauradament, la tramitació i cobrament de les subvencions per les instal·lacions d’autoconsum provinents del Fons Next Generation a Catalunya, a la resta d’Espanya també, ha esdevingut un autèntic maldecap per tots els agents implicats en la seva tramitació tal com us detallo a continuació:

  • Per l’Administració: un gran maldecap per l’Administració que mai ha comptat amb els recursos humans i materials necessaris per gestionar de manera diligent dins el termini i en la forma escaient l’allau de sol·licituds rebudes.
  • Pels ciutadans: Un injustificable maldecap per milers de ciutadans cabrejats que veuen com s’endarrereix de manera incomprensible l’atorgament d’unes sol·licituds de subvenció que van cursar fa pràcticament 2 anys (recordo que el termini de resolució màxim que fixava el RD477/2021 era de 6 mesos des de la sol·licitud) i òbviament també el cobrament de les seves subvencions ja atorgades.
  • Per a les empreses instal·ladores: I finalment un perillós maldecap per les empreses instal·ladores que, d’una banda, han de donar explicacions a uns clients confosos i ben emprenyats pels endarreriments soferts, i que, d’altra banda, han de fer equilibris per subsistir en una nova etapa post-subvencions, en la que es troben amb plantilles sobredimensionades per donar resposta a l’increment de demanda artificial que van provocar les subvencions, però que un cop finalitzat el termini de sol·licituds, juntament amb altres factors com la baixada del preu de l’electricitat i la pujada dels tipus d’interès, han vist com la demanda d’instal·lacions residencials ha caigut més d’un 40% al llarg del darrer any 2023.

Per tant, ben segur que podem convenir entre tots, que aquest invent de les subvencions  no ha estat el millor dels encerts, sobretot en un moment en què la fotovoltaica ja era rendible per si mateixa i, per tant, no hi havia motius aparents per crear aquesta sobredemanda artificial que ha perjudicat significativament a tots els agents implicats.

Un altre tema que podríem discutir, és si aquests diners provinents d’Europa dels fons Next Generation, potser s’haurien pogut emprar per incentivar el mercat d’una manera més “soft” i continuada: Exempcions en l’IVA per la fotovoltaica, deduccions a l’IRPF més assequibles, etc.  En tot cas, això ara ja són figues d’un altre paner.

Perquè del que avui et vull parlar és que a la nostra empresa darrerament ens estem trobant amb força trucades de persones espantades perquè l’empresa que els havia fet la instal·lació solar a casa i que els havia promès gestionar la seva sol·licitud de subvenció de manera íntegra, resulta que ara o bé no existeix, o no “sabe, no contesta”… per tant, imagina que si als greuges ja detallats anteriorment li sumem que ara hi ha força clients desemparats que no saben / no poden consultar si els han atorgat la subvenció, o que un cop atorgada, no saben/no poden completar el procediment de justificació de la inversió davant de l’ICAEN per tal de cobrar la subvenció de la instal·lació solar, doncs és perfectament comprensible l’alarma i desesperació generalitzada  que això provoca.

Per aquest motiu, avui hem cregut convenient publicar aquesta breu guia per tal que si et trobes en situació de desempar, puguis consultar-la i finalitzar el tràmit de justificació de la inversió, com a pas previ i obligatori per tal que l’Administració pugui procedir al pagament de la subvenció atorgada.

Hem preparat aquesta guia dividint-la en 2 apartats, un primer per tal que aquells que encara no ho saben, puguin consultar si han estat beneficiaris de la subvenció, i un segon apartat, per tal que un cop atorgada la subvenció es pugui procedir a la justificació de la inversió com a pas previ per poder cobrar la subvenció concedida.

Com saber si t’han atorgat la subvenció Next Generation per a fotovoltaica?

Connecta’t a la web de l’ICAEN i comprova si apareixes a la llista de la subvenció corresponent al programa de subvencions al qual ens hem inscrit tenint en compte que per cada programa es mostren 3 llistes: atorgament, desistiment i inadmissió.

Tria entre un dels 5 programes de subvencions:

  • Programa 1, destinat a empreses del sector productiu que instal·len sistemes d’autoconsum fotovoltaic (inclou Fotovoltaica o Fotovoltaica + bateria).
  • Programa 2, destinat a empreses del sector serveis que instal·len sistemes d’autoconsum fotovoltaic (inclou Fotovoltaica o Fotovoltaica + bateria).
  • Programa 3, destinat a empreses que instal·lin únicament sistemes d’emmagatzematge associats a instal·lacions d’autoconsum ja existents. 
  • Programa 4, destinat a persones que instal·lin sistemes d’autoconsum en el sector residencial (inclou Fotovoltaica o Fotovoltaica + bateria).
  • Programa 5, destinat a persones que instal·lin únicament sistemes d’emmagatzematge associats a instal·lacions d’autoconsum en el sector residencial.

Per trobar els llistat corresponents, cal entrar al següent enllaç i revisar a la part de baix de la pàgina: Ajuts del Programa d’incentius lligats a l’autoconsum i emmagatzematge, amb fonts d’energia renovable i implantació de sistemes tèrmics renovables.

Localitza el teu expedient: un cop localitzat el programa corresponent a la subvenció, pots localitzar el teu expedient ja sigui amb el número d’expedient (ICA25/21/******)* com amb el Nom i cognom del beneficiari (compte, que el podem trobar en ordre alterat) El número d’expedient (ICA25/21/******) el pots obtenir per dues vies:

  • En el llistat prèviament consultat, un cop t’hagis trobat, cal guardar el número d’expedient que apareix a la primera columna. Per facilitar la cerca dins el llistat: Prem (Ctrl + F) al teclat i introdueix qualsevol dels ítems comentats prèviament.
  • A l’Àrea Privada Ciutadana de la Generalitat de Catalunya pots trobar tots els tràmits relacionats amb la subvenció oberts al teu nom. Per trobar el teu número d’expedient hauries de seguir aquesta ruta Els teus tràmits > Sol·licitud de subvenció > Dades del tràmit (format ICA025/21/******). Per accedir a l’Àrea Privada Ciutadana et caldrà un certificat digital o Idcat/Idcat mòbil vigent.
Carpeta Generalitat
Àrea Ciutadana Tràmits i Gestions
Una vegada trobis el teu expedient a la llista podràs veure l’import que t’han atorgat. És molt important la data de resolució del llistat d’atorgament on està el teu expedient, doncs a partir d’aquesta data tindràs com a màxim 18 mesos per instal·lar, legalitzar i justificar la subvenció. 

Com justificar la subvenció?

Documentació necessària

  • Documents de legalització: Certificats d’inscripció al RAC i el CIE. Aquests documents te’ls haurà donat l’empresa instal·ladora un cop finalitzada la legalització per poder fer la compensació d’excedents amb la teva comercialitzadora.
  • Memòria tècnica del projecte emesa i signada per un tècnic competent. Aquest document l’haurà fet la teva empresa instal·ladora per a legalitzar la instal·lació. Si no disposes d’aquest document, pots demanar al teu ajuntament si te’l poden localitzar, ja que per demanar la llicència o comunicat previ s’ha d’adjuntar. Si no te’n surts, qualsevol empresa especialitzada et pot fer la memòria de la instal·lació. 
  • Informe justificatiu emès i signat per un tècnic. Aquest informe ha de ser emès per un tècnic o empresa especialitzada on es confirma que els elements més importants de la instal·lació estan instal·lats: Número de mòduls i model, model de l’inversor, mesurador d’energia i bateria si és el cas. Si no tens aquest document, te’l pot fer un tècnic o una empresa especialitzada mitjançant visita tècnica a la instal·lació per tal de verificar que els elements descrits estiguin instal·lats.
  • Qüestionari de dades. L’ha d’omplir el sol·licitant tal i com pots veure en aquest exemple amb indicacions en color blau.
  • Excel. Cal que ho ompli el sol·licitant, tal i com pots veure en aquest exemple amb indicacions en color blau.
  • Factures i justificants de pagament de l’actuació. Cal adjuntar les factures de la instal·lació i el comprovant de pagament del banc. Cal que les factures vagin a nom del sol·licitant i que els comprovants de pagament concordin amb l’import de les factures.   
  • Certificat de titularitat bancària del sol·licitant. Podeu descarregar aquest certificat online o demanar-ho presencialment a la vostra entitat bancària. Cal que el titular del certificat sigui el nom del beneficiari de la subvenció.
  • Reportatge fotogràfic. Cal adjuntar diferents fotografies dels elements que conformen la instal·lació.
  1. Foto de la instal·lació i/o bateria
  2. Foto de l’inversor amb un cartell enganxat i completat amb la informació que es demana.

3. Foto de la bateria si és el cas amb un cartell enganxat i completat amb la informació que es demana.

4. Captura de pantalla de l’aplicació de monitoratge. Ves a la teva aplicació on pots veure la producció solar i fes una captura de pantalla de la instal·lació en funcionament, un dia qualsevol.

Models per justificar

L’informe justificatiu, el Qüestionari, l’Excel i els cartells per la foto del inversor i/o bateria el pots trobar a Models per justificar.

Tramitació de la justificació

Un cop tinguis tota la documentació cal tramitar la justificació a:

https://web.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/22715_P4_P5_P6_ajuts_renovables_ICAEN?category=75236c7c-a82c-11e3-a972-000c29052e2c&moda=3

Segueix aquestes 10 indicacions un cop estiguis a la pàgina de justificació

  1. Clica el botó vermell Inicia (a dalt a la dreta de la pàgina)
  2. Clica a Recuperar dades (abaix a la dreta)
  3. Omple els camps amb el teu DNI i número d’expedient (ICA25/21/******) Clica Cercar accions
  4. A Justificació de despeses selecciona l’opció “Sense aportació de justificants”  i “Cap de les anteriors”
  5. Marca si has rebut o no, altres ajuts per la mateixa finalitat (abaix de tot) i clica a Següent
  6. Omple les dades a justificar del requadre (compte, necessites la memòria técnica) com en l’exemple de més avall. Clica Següent
  7. Adjunta l’informe justificatiu, el Qüestionari i el reportatge fotogràfic. Clica Següent
  8. Adjunta l’Excel omplert prèviament. Clica Signar i presentar
  9. Identifica’t amb el teu certificat digital o idcat mòbil
  10. Descarrega i desa l’acusament de rebuda del tràmit

Tingues en compte que podràs consultar tots els documents del tràmit i el registre d’entrada a la teva Carpeta de la Generalitat

Et desitgem que aquesta guia et sigui d’utilitat i puguis justificar i cobrar la subvenció de la teva instal·lació solar. Si tens dubtes et llegirem a comentaris o ens pots trucar al 931 69 65 97 i demanar pel departament de tràmits.

5/5 - (1 vote)
Frederic Andreu
Quant a Frederic Andreu

Hola, soy Frederic Andreu, Ingeniero Químico por el Instituto Químico de Sarriá (IQS) y post-grado en energías renovables por la Universidad Politécnica de Catalunya (UPC). Durante 10 años trabajé en Endesa Energia, primero gestionando grandes cuentas industriales y posteriormente cómo responsable de energía solar para España. Actualmente soy socio-fundador de SolarTradex y me apasiona desarrollar y compartir con todos vosotros este proyecto. Mostra totes les entrades de Frederic Andreu