Quants kits d’autoconsum necessito per a la meva casa?

Disfressada amb diferents literatures, aquesta és una de les preguntes més freqüents que rebo sobre els kits d’autoconsum solars… Quantes plaques necessito en el meu cas? Amb una placa solar puc alimentar el televisor i la nevera?…  O fins i tot m’han preguntat per a una casa normal quantes plaques necessito? La meva resposta sempre és la mateixa… una casa normal amb un consum normalment alt o normalment baix? I és que l’autoconsum és una qüestió molt particular de cada cas, on no hi ha solucions universals i sí, solucions al gust en funció del perfil de consum de cadascun. Abans d’aprofundir en l’assumpte, permeteu-me un petit avís per als navegants experts en aquests temes… avui no és el vostre dia de sort en aquest blog (ho sento), avui deixem a un costat tot tecnicisme i parlarem l’idioma teletubbie per a aquesta manera intentar ser el més pedagògic i entenedor possible… i és que moltes vegades ens acusen de frikies als de les renovables, i amb quanta raó!!!
Kits Autoconsumo Solar SolarTradex

Què és un kit d’autoconsum?

Un kit d’autoconsum solar no és res més que un «electrodomèstic» més en la nostra llar que té la comesa de fer-nos estalviar en la factura de la llum…  I ho fa captant la llum (fotons) del sol en cada instant, i convertint-la en l’electricitat que poden usar tots els equips consumidors de la meva llar en cada instant. Fixar-vos que he redundat i subratllat la paraula instant, i és que l’autoconsum que es planteja amb els kits domèstics és instantani, i no permet l’acumulació d’electricitat en cap moment, això és si en qualsevol instant estic produint més electricitat que consum tinc, el sobrant d’energia no el podré aprofitar (ara veurem què passa amb aquest sobrant). Una altra cosa molt important que hem de conéixer, és que els kits d’autoconsum no es connecten a cap equip en particular… per tant, no els connectem ni a la nevera, ni a la rentadora, ni a cap altre electrodomèstic. Es connecten directament a la xarxa elèctrica interior de la meva casa, i d’aquesta manera alimenten per igual a tots els equips consumidors que estan connectats a la meva llar.

Com es connecta un kit d’autoconsum?

La manera més simple de connectar el kit d’autoconsum a la xarxa interior de la meva casa és a través de qualsevol endoll.
Kit Autoconsumo SolarTradex
Un kit d’autoconsum està compost per un panell solarun microinversor i un cable que estan connectats en sèrie… el mòdul solar rep els raigs del sol, i els converteix en energia, passant-los al microinversor i aquest al cable. Aquest cable el podem connectar directament a qualsevol endoll de la nostra casa, per a aquesta manera poder subministrar l’electricitat generada pel sol a tots els equips de la meva llar. I sobretot recordeu: Encara que un kit estigui connectat a un endoll, no consumeix res!!!!! Molta gent m’ho pregunta… Està connectat a l’endoll per a enviar el corrent generat  a la xarxa… Només faltaria que en lloc d’estalviar, estiguéssim consumint!!!

Com funcionen els fluxos d’electricitat entre les plaques solars, equips de consum i la xarxa elèctrica?

La premissa fonamental és que l’electricitat solar sempre té preferència de despatx davant de la compra d’electricitat a la companyia elèctrica; això és, primer s’alimenten els meus electrodomèstics amb l’energia que genere amb els meus panells solars i si em falta més electricitat, llavors la compro a l’empresa elèctrica.

Fixar-vos aquests dos casos:

Cas 1:  En un instant determinat estic produint 150 W d’energia solar, i els meus equips de consum (electrodomèstics, llum, etc.) estan consumint 200 W. El resultat és molt simple, com l’electricitat solar té preferència de despatx, això significa que els primers 150 W de consum vindran del sol, i els 50 W que em falten per a cobrir els 200 W de consum, vindran de la companyia elèctrica (comprats).

Autoconsumo solar SolarTradex

Cas 2: Imaginem ara que en un segon instant, estem produint 200 W d’energia solar, i només tenim 100 W de consum; perquè en aquest cas i una vegada més a causa de la preferència de despatx, els 100 W de consum s’alimentaran de l’energia de sol, i els altres 100 W solars que em sobren, i ja que hem dit que no es poden acumular, viatjaran cap a la xarxa elèctrica en forma d’excedents solars que de manera altruista regalarem al sistema elèctric.

Autoconsumo solar SolarTradex

I ja per a acabar… Com em puc creure jo, això de la preferència de despatx? Com sé jo que la meva electricitat solar no se’n va tota a la xarxa elèctrica, i m’estan cobrant tota l’energia que consumeixo?

Perquè molt fàcil… tornem al Cas 1 anterior i imaginem que estem produint en un instant determinat 150 W d’energia solar. Aquests 150 W els podem visualitzar com una filera de 150 diminuts electrons solars, els quals s’han de moure, ja que l’electricitat no es pot acumular en els panells, ok?

Per tant, aquesta fila de 150 electrònics solars només té dos possibles camins; el primer és anar a alimentar els 200 W de consum o el segon camí seriós anar cap a la xarxa elèctrica, correcte?

Imaginem que agafem el camí equivocat, i en lloc d’aplicar la premissa de la preferència de despatx segons la qual els 150 electrons solars han d’anar a alimentar els 200 W de consum, resulta que els feliços electrons decideixen viatjar tots cap a la xarxa elèctrica. Què succeiria en aquest cas?

Perquè succeiria que algú ha d’alimentar els 200 W de consum, i per tant mentre els 150 electrons tracten de sortir per un estret cable elèctric cap a fora de la casa, pel mateix cable han d’entrar 200 W també en forma d’electrons per a cobrir el consum i… COL·LAPSE!!

Els electrons solars que van de sortida i els electrons de la xarxa que venen a cobrir el consum, xoquen, es bloquegen i no poden avançar… conseqüentment l’única solució possible és aplicar el principi de preferència de despatx per a l’energia solar per davant de l’energia bruta de la companyia elèctrica… i és que imagino que en el fons això ha de ser el que realment preocupa les elèctriques… com ho veus?

Quants kits d’energia solar hem d’instal·lar en una casa?

Per a contestar a la pregunta de quants kits hem d’instal·lar a la nostra casa… Tan sols hem de tenir presents dues simples premisses:

1. El kWh d’energia més  econòmic, eficient i net és aquell que no es consumeix.

No té cap sentit comprar un camió de kits d’autoconsum, per a després d’adonar-se que surt més barat apagar la llum quan no sigui necessària. Sembla obvi, però us podria comptar sobre tantes coses òbvies…

ConclusióPrimer eficiència i després renovables.

2. Cada kWh produït i autoconsumit té un valor igual al kWh que deixem de comprar a la companyia elèctrica i  cada kWh no autoconsumit ( que ens sobra) té un valor igual a 0 €.

Això és molt important, perquè ens explica per què hem d’evitar generar els excedents solars (major producció solar que consumeixo).

Si aconseguim autoconsumir el 100% dels kWh que produïm, trigarem x anys a amortitzar la compra del kit contant que cada kWh té un valor igual al preu de l’electricitat deixada de comprar. Però si, en canvi, només aprofitem el 50% de la producció, en aquest cas el valor de cada kWh serà la meitat, ja que la meitat que sobra té valor 0; conseqüentment trigarem el doble d’anys a recuperar la inversió (que consti en acta que no m’agrada parlar d’inversions quan parlem d’un kit d’autoconsum de 432 €).

Conclusió: Hem d’intentar que ens sobri quanta menys energia possible.

Entenent aquests dos conceptes, com és la clau per a prendre una correcta decisió?

Molt simple… tot passa per monitorar el nostre consum d’electricitat a casa; saber quant, quan, com i on consumim… Aquesta és la clau.

Si no sabem quan consumim en cada instant, recordeu que estem parlant d’autoconsum instantani, com podrem saber si amb un kit d’autoconsum tindrem suficient o no?

Sovint la gent m’envia una factura elèctrica, i em pregunta quants kits ha d’instal·lar… Amb una factura elèctrica no podem decidir res; un factura tan sols ens indica el consum global al llarg d’un mes, però no ens indica si el consum ha estat concentrat tot en un mateix dia, si el consum és nocturn, etc. la solució és monitorar.

A més, monitorant el nostre consum prenem consciència dels nostres hàbits de consum, i precisament és aquesta presa de consciència, el primer pas ferm cap a l’estalvi energètic…

Un monitor energètic és com més o menys, com estar participant en Gran Germà… a la qual ens passem amb el consum, salten les alarmes!

Bromes a part, la realitat és que només quan un és conscient dels seus hàbits de consum, és capaç de corregir-los; és aquest el motiu pel qual insisteixo tant en la necessitat de monitorar el nostre consum de casa.

I per a aquells que tingueu objecció d’instal·lar un monitor energètic a la vostra casa perquè penseu que és difícil, us deixo el següent enllaç en el qual podeu consultar la guia d’instal·lació ràpida (menys de 5 minuts) d’un monitor energètic Wattson.

Continuem endavant, una vegada tenim instal·lat un monitor el següent és visualitzar la corba de consum de la meva casa, i decidir d’aquesta manera quants kits haig d’instal·lar a casa. En aquest sentit, la majoria dels monitors energètics del mercat permeten pujar les dades a un servidor web o descarregar-los en algun programari per a poder visualitzar les corbes de consum.

Fixar-vos en el següent cas d’un domicili particular monitorat amb un equip Wattson.

Wattson SolarTradex

Observem que els mínims de consum són de l’ordre dels 200 W, per la qual cosa un kit de 245 W seriós òptim en aquest cas, ja que asseguraria un autoconsum pràcticament el 100% de l’energia produïda; recordeu que la segona premissa resava la importància d’evitar els excedents solars.

En conseqüència la clau serà conéixer el consum mínim permanent en les hores de sol, perquè serà precisament aquest consum el que podré cobrir amb el meu sistema d’autoconsum solar cada dia de l’any… no es tracta de cobrir consums puntuals, ja que si fos així, en els moments que no hi ha consum s’estarien produint excedents.

Quins són els consums permanents? Típicament neveres, calefaccions a l’hivern, estand-byes… encara que la millor manera de respondre a la pregunta, i disculpeu que insisteixi una vegada més, és monitorant els meus consums.

Si fem zoom sobre el gràfic anterior, podem analitzar el consum entre les 8.00 i les 18.00 hores, la qual cosa ens permet confirmar el nostre diagnòstic inicial sobre la bondat d’instal·lar un només kit de 245 W.

Wattson SolarTradex

Alguns em direu que a les 12 hores el consum baixa fins als 175 W, i que molt possiblement un kit de 245 W està produint excedents en aquest instant.

En aquest sentit, convé recordar que un kit de 245 W, gairebé mai donarà 245 W de potència…, ja que aquests 245 W són mesurats en condicions estàndard, això és a 1000 W/m² d’irradiació (un dia més que assolellat) i a 25° de temperatura ambient; el que les converteix en condicions molt difícils de reproduir. Això sense tenir en compte les pèrdues d’eficiència en l’inversor (un 93% d’eficiència) i que la màxima producció diària només es produeix entre les 12-14 hores en funció de l’època de l’any.

Resumint, durant la gran majoria d’hores del dia, el nostre kit de 245 W estarà produint una potència bastant inferior als 245 W.

Crec que avui ho podem deixar aquí, no sense abans recordar la importància de monitorar el nostre consum com a pas previ realitzar instal·lació de panells solars a casa.

Quins criteris utilitzeu per a decidir quants kits d’autoconsum necessiteu a les vostres cases?

Fins a la pròxima!!!

PD: » El que no es mesura no es defineix, la qual cosa no es pot mesurar no es pot millorar, la qual cosa no es millora es degrada sempre.»

Lord Kelvin (1824-1907) 

Seguim la setmana que ve.
Valora este post
1675378511192
Frederic Andreu

Hola, soy Frederic Andreu, Ingeniero Químico por el Instituto Químico de Sarriá (IQS) y post-grado en energías renovables por la Universidad Politécnica de Catalunya (UPC). Durante 10 años trabajé en Endesa Energia, primero gestionando grandes cuentas industriales y posteriormente cómo responsable de energía solar para España. Actualmente soy socio-fundador de SolarTradex y me apasiona desarrollar y compartir con todos vosotros este proyecto.

Frederic Andreu
Quant a Frederic Andreu

Hola, soy Frederic Andreu, Ingeniero Químico por el Instituto Químico de Sarriá (IQS) y post-grado en energías renovables por la Universidad Politécnica de Catalunya (UPC). Durante 10 años trabajé en Endesa Energia, primero gestionando grandes cuentas industriales y posteriormente cómo responsable de energía solar para España. Actualmente soy socio-fundador de SolarTradex y me apasiona desarrollar y compartir con todos vosotros este proyecto. Mostra totes les entrades de Frederic Andreu

11 pensaments sobre “Quants kits d’autoconsum necessito per a la meva casa?
  1. Paulino ha dit:

    Hola a todos, aqui os presento mensualmente mi consumo de la red y mi produccion solar de un panel de 240w en la zona centro de España en el año 2013.
    Enero
    243 kwh
    16.14 kwh
    Febrero
    248
    24.43
    Marzo
    258
    21.64
    Abril
    228
    29.84
    Mayo
    232
    30.69
    Junio
    240
    29.60
    Julio
    267
    31.31
    Agosto
    278
    33.39
    Septiembre
    201
    32.24
    Octubre
    222
    26.32
    Noviembre
    244
    23.51
    Diciembre
    286
    23.39
    Total
    2947kwh anuales provinientes de la red electrica (90.13%)
    322.50kwh anuales provinientes del panel solar (9.86%)
    Estos 322.5kwh a 0.16€/kwh=51.16€ de ahorro al año

  2. Rodrigo ha dit:

    Muchas dudas, muchas dudas! :)
    Espero que en las siguientes entradas comentes un poco (para dummies, como en este artículo) los siguientes aspectos:
    1) Análisis previo: cuánto voy a aprovechar mi kit -> alguna forma de medir antes la ‘cantidad’ de sol’ que llega por día al lugar donde vaya a ponerlo?
    2) Mantenimiento: estos kits, qué vida media tienen? requieren de algún componente ‘fungible’, qué pasa si se mojan, ensucian, etc. A ver si me creo que estoy siendo ecológico y en 5 años estoy generando basura ‘fotovoltaica’…
    3) Ajuste: mi factura es X -> cuántos paneles me serían necesarios?
    4) Baterías: el problema de la instantaneidad es gordo: hace sol por la mañana y yo entonces estoy currando. Cuando llego a casa por la noche es cuando necesito más electricidad. Hay alguna posibilidad de conectarlo a baterías/acumuladores? Nada muy sofisticado, me vale con que acumule sin muchas pérdidas durante 8-10h.

    Gracias, un saludo

  3. Jorge ha dit:

    Me gustaría saber algo de las baterías y demás acumuladores.

  4. Paulino ha dit:

    Hola, creo que en el Caso 2 donde dice “de manera altruista regalaremos al sistema eléctrico”, en contadores analogicos es asi, pero en contadores digitales se contabilizan como consumidos, por lo que se te incrementarán como consumidos.

  5. Romà Roset ha dit:

    Buenos días Fede,

    Como nos tienes acostumbrados, tus post en este blog son de lo más entendedores posibles, fantásticos y amenos.
    Y lo más importante necesarios para despejar dudas y malas praxis que existen.
    GOOD JOB!

    Lo que esta muy claro que es vital de necesidad un buen dimensionado del kit, ni sobrepasarnos ni tampoco quedarnos cortos.
    Por lo que yo personalmente apostaría por los micro inversores Solarfighter que implementan de serie la regulación de la producción (ZERO EXPORT), con lo que el inversor producirá lo que realmente se pueda consumir en ese instante.

    Es el primer MICROINVERSOR fotovoltaico de baja potencia (250W) que yo conozca con esta característica de regulación de la producción.

    Vale puntualizar dos cosas los micro inversores SOLARFIGHTER están pensados, diseñados y construidos en ESPAÑA.

    Gracias FEDE por el gran trabajo y divulgación del autoconsumo fotovoltaico y todo lo relacionado con el sector eléctrico de este país.

    Aquí dejo un par de link donde se puede ver la monitorización de varios casos de autoconsumo fotovoltaico instantáneo con sistema de ZERO EXPORT.

    https://www.emoncms.org/adeinnova&id=10604
    https://www.emoncms.org/adeinnova&id=9943
    https://www.emoncms.org/adeinnova&id=10781

    Saludos!!!

  6. Agustín ha dit:

    Hola Frederic. Un tema importante a aclarar al respecto es la cuestión del excedente que puede verterse a la red en un momento en que estemos produciendo de sobra con la placa solar. En algunas viviendas ya nos han instalado los famosos contadores electrónicos “inteligentes” (…. inteligentes para las compañías, claro) y según tengo entendido, si pasa a la red producción sobrante… el contador la detecta y ¡¡¡encima nos la cobran!!!.

    ¿es cierto?, ¿Cómo podemos evitarlo?

    Enhorabuena por tu blog, tu labor… y gracias

  7. Rufino ha dit:

    Buenos días.
    Mis dudas son las siguientes:
    1. ¿Es legal hacer esto en tu domicilio o puedes tener problemas por estar inyectando energía a la red (excedentes)?. Tal y como nos está el tema con las eléctricas, no sé si es más el miedo a lo que pueda suceder que a lo que realmente es.

    2.Si realizo la instalación en casa que indicas en cualquiera de los ejemplos, ¿la propia instalación de mi casa funcionará así en cuanto a la preferencia de consumo de la energía o hay que hacer algo?

    Enhorabuena por tu página, y muchísimas gracias por darnos luz (nunca mejor dicho) sobre estos temas tan interesantes.

Els comentaris estan tancats.