En els últims temps un nou debat ha irromput amb força en el mercat solar: Inversors o Microinversors, that’s the question… sigui com sigui la nostra elecció, la veritat és que els micros inversors s’han convertit en molt poc temps en una alternativa real als inversors string tradicionals, principalment en aquells mercats on les instal·lacions fotovoltaiques residencials i comercials de petita potència han tingut un creixement més accelerat. En aquest sentit, convé assenyalar que les prediccions de l’IMS Research apuntaven per a l’any 2012 un creixement del 70% del mercat de micros inversors per a aconseguir una grandària global de gairebé 900 MW a nivell mundial, possiblement aquest creixement justifica l’aparició cada vegada més de noves propostes i fins i tot que fabricants d’inversors tradicionals hagin decidit apostar per aquest segment de mercat creixent.
En l’article d’aquesta setmana analitzarem i sotmetrem al vostre judici les raons per les quals considero que els micro inversors són una excel·lent opció per a instal·lacions d’autoconsum solar de potències fins a 5 kW aproximadament, raons que han convertit a fabricants com Enphase o Enecsys, en autèntics liders del mercat fotovoltaic residencial en països com els Estats Units, Anglaterra o Austràlia.
Què és un inversor de plaques solars?
Abans de començar intentaré definir de la manera més simple possible què és un inversor… Direm que un inversor solar és el dispositiu electrònic de la nostra instal·lació solar encarregat de transformar el corrent continu que generen els mòduls solars fotovoltaics en el corrent altern que necessiten per a funcionar la majoria d’elements de la nostra llar i que circula per la xarxa de distribució elèctrica. En els sistemes fotovoltaics connectats a la xarxa elèctrica els mòduls solars es connecten entre ells formant sèries (strings) que generen un alt voltatge en corrent continu per a aquesta manera minimitzar les pèrdues elèctriques… Tanmateix això pot generar certs problemes o inconvenients… I per aquest motiu apareixen els micro inversors.
Imatge propietat d’Enecsys
Què és un micro inversor de plaques solars?
Un micro inversor no és més que un inversor solar de grandària reduïda que es connecta directament en la part posterior de cada mòdul solar i que converteix de manera individual el corrent continu generada per cada mòdul solar en corrent altern. També existeixen els micros inversor duo, en els quals un només micro inversor comparteix dos mòduls; no obstant això, el concepte és el mateix.
Imatge propietat d’Enecsys
És millor un micro inversor que un inversor?
Els micro inversors són la millor opció per a instal·lacions d’autoconsum solar domèstiques i comercials de petita potència.
Vagi per davant que aquesta afirmació és personal i intransferible, encara que intentaré demostrar-la amb arguments sòlids i objectius… anem allà.
Micro inversor vs inversor?
Pros micro inversor solar
El micro inversor ofereix garanties
El motiu principal que em porta a aquesta afirmació és la garantia de 20 anys que ofereixen la majoria de micro inversor; tots sabem que la vida útil d’un inversor convencional sol estar entre els 10 i 15 anys, per la qual cosa podem estimar que al llarg de la vida útil de la nostra instal·lació solar, aproximadament haurem de canviar el doble de vegades un inversor string que els corresponents dels micro inversors.
Inversió amortitzable en menor temps
Per consegüent, i tenint en compte únicament el factor garantia o vida útil de l’inversor, podríem afirmar que fins a 5-6 kW surt més a compte realitzar una instal·lació amb micro inversors.
Per tant, direm que en el cas dels micros inversors la inversió inicial serà lleugerament més alta, però es veurà compensada amb escreix al cap de 10 anys quan hàgim de substituir l’inversor string convencional en el cas d’haver pres aquesta opció en lloc d’instal·lar micro inversors.
Minimitzen l’Efecte Mismatch
Un altre dels punts forts dels micros inversors és que fan treballar a cada mòdul al punt de màxima potència minimitzant el famós efecte mismatch. No existeixen dos mòduls iguals, fins i tot dos mòduls del mateix fabricador, model i potència tindran sempre propietats elèctriques lleugerament diferents; l’efecte mismtch provoca que en cada sèrie de mòduls el corrent que circula sigui igual al corrent del pitjor mòdul, provocant pèrdues molt rellevants en el sistema. Aquest factor no té gens d’importància en el cas d’instal·lacions amb micro inversors, ja que cada mòdul té el seu propi inversor associat, i cada micro inversor es connecta en paral·lel amb el seu veí.
L’efecte ombra desapareix
De la mateixa manera l’efecte ombres tampoc afectarà el rendiment el sistema fotovoltaic en el cas dels micros inversors. En una instal·lació amb inversors string convencionals una ombra sobre un només mòdul provocarà que tots els mòduls connectats a la mateixa sèrie quedin afectats per l’ombra de manera molt semblant al que ocorria anteriorment amb l’efecte mismatch… però encara hi ha més.
Es monitora cada mòdul de manera independent
El fet que cada mòdul vagi amb el seu propi micro inversor, permetrà monitorar de manera individual la producció de cada mòdul solar, permetent d’aquesta manera localitzar d’una manera molt més ràpida i simple qualsevol incidència que es produeixi en qualsevol mòdul solar, d’aquesta manera podem controlar de manera molt més eficient el nostre sistema fotovoltaic.
Dimensionament solar de manera ràpida i fàcil
Un altre factor rellevant que em fa decantar pels microinversors, és que el dimensionat del sistema solar és molt més simple i ràpid que en el cas dels inversors string on hem de calcular el nombre de cadenes òptim i la longitud de cadascuna de elles perquè l’inversor treballi al màxim rendiment possible. En el cas dels microinversors col·loquem just la quantitat de mòduls necessària per aconseguir la potència que volem instal·lar i res més…. i si al cap de dos mesos volem ampliar la instal·lació amb dos mòduls més, doncs els afegim i problema resolt, així de fàcil.
A més i especialment en el cas dels microinversors Enecsys, el sistema de connexió dels microinversors és extremadament simple, pràcticament plug&play… cada microinversor es connecta en paral·lel amb el seu veí a través d’unes unitats de distribució que en tenen tres entrades ( per connectar 3 mòduls), i una sortida que ens portarà a una altra unitat de distribució o directament a la caixa de distribució on connectarem la instal·lació solar; per exemple, si volem fer una instal·lació d’1,2 kW, connectarem 5 mòduls de 240 W, els 3 primers mòduls els connectarem a una unitat de distribució, la sortida de la qual la connectarem mitjançant un cable AC a l’entrada una segona unitat de distribució, ia la qual connectarem els dos mòduls restants a les dues entrades lliures que li resten, la sortida d’aquesta segona unitat de distribució la connectarem mitjançant un altre cable AC a la caixa de distribució de la casa amb les proteccions corresponents d’AC i llestos. senzill no?
No és necessari cable ni proteccions de corrent continu
I finalment cal també destacar que les instal·lacions amb micro-inversors no necessiten cable ni proteccions de corrent continu pel que estalviem una petita part del material que m’ajuda a fer una mica més rendible la meva instal·lació, conseqüentment no tenim voltatge alts en corrent continu disminuint així el risc d’accident durant la manipulació i el manteniment dels mòduls.
Arribats a aquest punt la conclusió seria clara… els microinversors són la vuitena meravella del nostre món, i la pregunta que lògicament us heu d’estar fent en aquests moments és…
Contres micros inversores solars
Tenen algun punt flac amagat els microinversors o ens estàs intentant vendre la moto perquè comprem els microinversors de SolarTradex?
Doncs sí, igual que els humans (a excepció de banquers, ministres d’energia i presidents d’empreses elèctriques), els microinversors també tenen alguns punts febles, no gaires, però si n’hi ha hagut… en repassarem.
Micro inversor té major cost que un inversor
El primer punt negatiu és sens dubte, el seu cost més gran respecte als inversors string convencionals, fins a 2 kW de potència són més barats els microinversors, però a partir d’aquesta potència ja és més barat comprar un inversor string convencional que els micro -inversors… no obstant si tenim en compte l’efecte garantia que hem comentat a l’inici de l’article, la meva posició segueix inamovible… crec que tot i haver de fer un desemborsament inicial més alt, fins a 5-6 kW serà sempre més rendible fer la instal·lació solar amb micro-inversors.
Baixa eficiència dels micros inversors de plaques solars
Un altre problema que tenen els microinversors és la baixa eficiència comparat amb els inversors tradicionals, el 91,5% d’Eficiència Europea que tenen. Això no obstant, una vegada més si considerem les nul·les pèrdues per ombreig i efecte mismatch, és raonable concloure que el rendiment global d’una instal·lació amb microinversors serà superior que en el cas dels inversors string.
Temps mitjà d’instal·lació superior als inversors
I un darrer handicap pot ser que malgrat la facilitat de connexió dels microinversors, molt possiblement el temps mitjà de muntatge sigui sensiblement superior que en el cas dels inversors string, ja que haurem de muntar tots i cadascun dels inversors de manera individual a la part posterior de tots els mòduls, incrementant la càrrega de treball. De la mateixa manera així com la localització de qualsevol avaria serà més simple a causa del tema del monitoratge individual, també és just reconèixer que cada vegada que tinguem un problema haurem de pujar a la teulada per substituir o arreglar el microinversor.
La veritat és que no se m’acudeixen gaires més arguments a favor o en contra…encara que si tenim en compte tot el que hem comentat fins aquest punt, crec haver raonat i justificat suficientment i amb bons arguments el perquè de la meva defensa dels microinversors com excel·lent opció en instal·lacions d’autoconsum de petita potència.
I si algú té encara dubtes, us trobaré un últim argument de pes…. els principals fabricants d’inversors convencionals entre els quals hi ha Power-One, Samil o el mateix SMA, ja estan traient les seves pròpies gammes de microinversors. Per alguna cosa deu ser no?
Bé, avui ho deixem aquí, no sense abans animar-vos a participar amb els vostres comentaris al respecte…Micro-inversors o inversors qui dóna més?
Fins a la setmana que ve!!!!!
Hola, soy Frederic Andreu, Ingeniero Químico por el Instituto Químico de Sarriá (IQS) y post-grado en energías renovables por la Universidad Politécnica de Catalunya (UPC). Durante 10 años trabajé en Endesa Energia, primero gestionando grandes cuentas industriales y posteriormente cómo responsable de energía solar para España. Actualmente soy socio-fundador de SolarTradex y me apasiona desarrollar y compartir con todos vosotros este proyecto.
hola.
quisiera saber que pasa cuando ya tienes instalado una cubierta de ej: 2,5 kw en un tejado con microinversores…la terminacion de esta conexion generadora va directa a la instalacion domiciliaria??…quien se encarga de controlar la energia para el autoconsumo y la que se inyecta en red???…debes de tener un controlador o solo con un medidor bidireccional y ya esta???…
eso, espero me respondan.
saludos desde chile.
Estoy iniciando una empresa de instalacion de sistemas fotovoltaicos y me interesa emplear los microinversores, de que forma puedo contactar con ustedes para hacer negocio.
Mi localidad esta en Baja California Sur, La Paz, Los Cabos.
Estimado Frederic, soy de Guatemala Centro América, estoy interesado en los microinverters marca Enecsys pero no sé quien me los pueda vender directamente a buen precio, me puedes ayudar? te lo agradeceré mucho, gracias.
Hola Roberto;
gracias por contactar, si quieres comentar nos pudes enviar un correo a trade@solartradex.com
Saludos
Pido disculpas por mi desconocimiento, pero la descripción REBT ITC-BT-40 es demasiado técnica para mi. No soy un profesional. Me podrías aclarar que significa esto.
Muchas gracias.
No te preocupes. Es el Reglamento Electrotécnico de Baja Tensión
Saludos
Hola Alfredo,
la verdad es que no lo he hecho, pero no creo que haya mayor problema técnico, ya que ambos circuitos trabajan de forma independiente. Se trataría de una instalación asistida según REBT ITC-BT-40
Saludos
Estimado Frederic,
Me gustaría saber si es posible instalar paneles con microinversores, y un sistema de acumulación en baterías, para que se pueda utilizar alternativamente los paneles, las baterías o la red?
Gracias.
Montamos el año pasado una instalación de 0,46kW con un microinversor Enecsys. El montaje es más rápido de lo que parece. No obstante, otro handicap que añadiría al artículo (si se me permite) es la comunicación; si bien es cierto que el envío de datos a la plataforma es impresionante, generando informes en cualquier época del año, lo que ocurre es que dependiendo de la base donde se instala el sistema será preciso un repetidor, puesto que el acero del hormigón armado (por ejemplo) provoca una red que impide la transmisión correcta de datos al receptor.
Opino que en un futuro no muy lejano todo módulo llevará incorporado su propio microinversor, agilizando la instalación y minimizando las pérdidas.
Molt bon article Frederic, així tothom pot escollir l’opció que cregui convenient
la garantia de microinversores es affectado para las mas altas temperaturas de trabajo para los microinversores. un string inversor se puede colocar en sombra. Y el rendimiento mas bajo tambien eleva la temperatura de micro-inversor .. esta influe la vida util ..
un inversor doble string con doble MPP como las SMA X000-TL-21 es a veces superior ..
Estupendo como siempre! a mí se me ocurre una más, cuando el espacio disponible para la captación no es continuo, por ejemplo, tres placas en cubierta y otras tres en el jardín, el transporte en cc hasta el inversor requeriría una gran sección de cable e implicaría perdidas, mientras con microinversores esta interconexión se hace a 240VAC.
Una cosa más, se puede dar el caso de instalaciones trifásicas. Entiendo que estos microinversores no son ni serán nunca trifásicos ¿no es así? la pregunta es si se podrían conectar formando estrella o triangulo según las tensiones (yo entiendo que si…)
Correcto!!! Estos inversores son monofásicos pero no hay inconveniente para montar instalacioness trifásicas con ellos. De hecho hay instalaciones enI talia de incluso 198 kW con micro-inversores.
Buen documento…mi pregunta es la siguiente,si cuando legalizas una instalación es necesario un certificado de separación galvánica que demuestre que no se pone en contacto los módulos con la red,estos equipo cumplen esa norma?en caso contrario tendrás que poner un transformador,con lo que aumentará más el coste de la instalación y el mantenimiento,y además el trafo no aguantará 20años…
Gracias
Hola Juan,
muchas gracias por tu comentario. En el caso concreto de Enecsys aseguran que cumplen con toda la reglamentación. Les consulté y me han pasado los certificados correspondientes.
Saludos
Hago la misma consulta que David Dinarés (02-04-2013), si un kit de autoconsumo, con microinversor, se puede enchufar en cualquier enchufe, sin necesidad de legalizarlo… Si yo quisiera colocar sobre mi garaje una instalación solar de unos 2 kW, ¿tendría que legalizarla? Uno de los inversores de los que me informé, tiene protección frente a funcionamiento en isla… Con eso cumpliría para Unión Fenosa, verdad? Y no habría que legalizar nada?
Hola David,
hoy en dia y tal y como están las cosas, es necesario legalizar este tipo de instalaciones https://solartradex.com/blog/7-dudas-capitales-autoconsumo-solar/
Otra cosa muy distinta, es que sea un poco absurdo y que que haya mucha gente que no lo haga ya que el peligro es mínimo…. aún así teenmos que ser conscientes de cual es la reglamentación y a lo que obliga.
De todos modos o se arregla esta situación, o la tendrán que arreglar cuando haya 500.000 instalaciones no legalizadas…
Saludos
igual el problema esta en la Optimización de la página web para todas las resoluciones creo yo un saludo de nuevo
arreglado genial sea lo q fuere ya lo veo bien
Teníamos un pequeño problema en cuanto a que no estaba respetando el ancho en resoluciones pequeñas y se montaba el fondo.
Solucionado!!
en el pc de sobremesa me sale una tira negra a la derecha si señalizo el texto puedo leerlo , pero si no me sale la tira y solo es vuestra pagina
un saludo
Hola,
me puedes confirmar si intentas leer el artículo desde un dispositivo móvil o desde un ordenador?
Como habéis visto hemos cambiado la web, y puede ser que haya algún problema que debamos ajustar.
Gracias y siento las moléstias!!!
me sale solo a mi o es en general no puedo leer el articulo me sale a la derecha un fondo negro
La opción de los micro inversores para instalaciones de baja potencia me parece muy aceptable, el problema es todo el tema de la legalización y los posibles problemas legales que pueda tener un cliente por la instalación de un sistema de poca potencia.
Se está poniendo de moda vender pack’s de panel y microinversor, como quien vende un electrodoméstico. “Llegue a su casa y conéctelo en un enchufe” sin conocer los problemas que se pueden derivar de una instalación de este tipo y de las posibles consecuencias legales que pueda derivar de este hecho.
No se si hay muchos instaladores montando este tipo de microinversores, si es el caso estaría bien que comentaseis como afrontáis el tema frente al cliente final.
A pesar de esto, creo que es una opción muy interesante y más con las conclusiones sacadas después de leer tu articulo.
Gracias.