transició energètica

La transició energètica que no para

Benvinguts de nou al blog de SolarTradex

transició energètica

Hi folks!! Long time no see…

Certament ja fa mooolt de temps, fins i tot massa que tenim en l’oblit aquesta bitàcola, pràcticament 4 anys sense escriure sobre energia solar i  autoconsum… tota una eternitat, i això no pot pas ser.

Quatre anys durant els quals, la roda del temps ha seguit girant, i amb ella moltes novetats han esdevingut en el nostre sector, el sol ha tornat a sortir, i Espanya amb gairebé 5 GW d’energia solar instal·lada durant l’any 2022 torna a estar present a les primeres posicions del ranking mundial de països que més energia solar instal·len.

I és que d’ençà de la derogació del mal anomenat impost al sol l’any 2019 i l’aprovació del Reial Decret 244/2019 de 5 d’abril, pel qual es regulen les condicions administratives, tècniques i econòmiques de l’autoconsum d’energia elèctrica, milers i milers d’empreses i particulars, esperonats per l’alt preu de l’electricitat ( no tant alt com l’any passat però gairebé 3 vegades més cara que l’any 2019) i  per l’arribada massiva de subvencions (avui ja esgotades però no imprescindibles per fer rendible l’autoconsum), han instal·lat i segueixen instal·lant panells solars per autoconsum; i tot això sense oblidar la cada cop més accentuada presa de consciència mediambiental davant la greu situació d’alerta climàtica que estem visquent.

És per aquests motius, que després d’uns anys d’aturada, d’altra banda també necessària per agafar energia renovada per tornar a escriure amb certa regularitat,  des de SolarTradex hem cregut convenient reemprendre  l’activitat del nostre blog per tal d’acostar novament l’energia solar fotovoltaica i el fenomen de l’autoconsum, a tota aquella gent interessada en la temàtica; però també als professionals del sector que cerquin informació rellevant i anàlisis normatius,  i sobretot a totes aquelles persones o empreses que avui us esteu plantejant si això d’instal·lar plaques solars és potser una moda passatgera, o bé és un fenomen sense retorn del que tard o d’hora tots n’haurem de ser partícips.

Així doncs, aquí us deixem un primer titular d’aquesta nova etapa, el qual no deixar de ser una sincera declaració de principis.

“L’autoconsum solar no té marxa enrere, i per tant, ara com ara,  el debat ja no ha de ser si instal·lem panells solars o no a casa o a la nostra empresa, sinó que el que cal plantejar-se és si els instal·lem avui o en el pitjor dels casos ho deixem per a demà.”


Avui ja estem tots convençuts de què la transició energètica no té aturador, els governs d’arreu del món han pres consciència de la greu situació d’alerta climàtica amb la que  haurem de conviure les properes dècades – l’any 2022, Europa va patir el segon any amb la temperatura més alta de la seva història–  i estan legislant per fer-hi front establint objectius cada cop més ambiciosos – 42,5% del consum provinent d’energies renovables l’any 2030 a la UE– , i el que és més important, la societat també n’ha pres consciència tal i com any rere any mostra l’informe que elabora el World Economic Forum respecte als principals riscos que percep la societat a nivell mundial.

Transició energètica World Economic Forum

Però per tal que aquesta transició energètica cap a una economia baixa en emissions esdevingui exitosa i els objectius plantejats es puguin assolir, és imprescindible interioritzar i portar a la realitat tres paraules claus: estalvi, electrificació i generació.

Així doncs, per una banda cal que des de ja revisem els nostres hàbits, que posem en judici els nostres paradigmes de consum i que prenguem les accions correctores necessàries per compatibilitzar el més aviat possible el nostre desenvolupament i benestar com a societat amb l’estalvi energètic.

D’altra banda, i no menys important, caldrà cada cop més, electrificar els nostres consums, fugint de cremar combustibles fòssils i apostant de manera massiva per la mobilitat elèctrica, i per sistemes de climatització més eficients tal i com són els sistemes per aerotèrmia o geotèrmia entre d’altres.

Tot un repte, principalment pel que fa a la mobilitat elèctrica, doncs perque aquesta es pugui accelerar, cal implantar urgentment una sèrie de canvis estructurals que facilitin la instal·lació de punts de recàrrega arreu, no només a la via pública (on també en manquen i dels que funcionen!!), sinó principalment a les comunitats de veïns.

I és precisament en aquest context que la tercera paraula clau pren especial rellevància, doncs cal virar de manera ferma i decidida cap un model de generació d’electricitat 100% renovable, on l’energia solar per autoconsum, pren especial rellevància per donar resposta en forma d’estalvi energètic, econòmic i d’emissions a la creixent electrificació dels nostres consums.

Ara bé, no siguem pas innocents i caiguem en la convicció de que omplint empreses, sostres i terrats comunitaris de mòduls solars en farem pas prou per assolir tots aquests objectius tant exigents, doncs també caldrà vèncer i convèncer les reticències de part de la societat per poder implantar petits i mitjans parcs solars en terrenys erms i de baix valor agrològic, a la vegada que aconseguim que les empreses de distribució elèctrica, amb els diners que reben de part nostre,  reforcin l’actual i obsoleta xarxa de distribució per tal que aquesta pugui assumir i gestionar la creixent generació d’electricitat distribuïda que s’espera pels propers anys.

Doncs ja veieu, que a tots plegats se’ns ha girat força feina, oi?

És per això, que hem decidit tornar, per parlar novament d’energia solar, d’autoconsum residencial, d’autoconsum per empreses, d’autoconsum col·lectiu, de comunitats energètiques, de parcs solars, de mobilitat elèctrica, d’aerotèrmia, de la normativa vigent, i de moltes altres coses i temes que de ben segur ens aniran sobrevinguent.

De moment per les properes setmanes, hem preparat una sèrie d’articles per parlar d’autoconsum residencial, i que permetin a tots aquells que es plantegen instal·lar un sistema d’autoconsum a casa, respondre algunes qüestions  bàsiques com per exemple: Com funciona l’autoconsum? Quants panells he d’instal·lar? És rendible l’autoconsum? Instal·lo bateries físiques o contracto bateries virtuals? Funciona correctament la meva instal·lació? Quins factors he de tenir present per escollir una bona empresa instal·ladora? ….. i moltes altres qüestions que de ben segur que seran de l’interès de tots plegats..

Així doncs, peu a baix que això no para.

Ens parlem ben aviat!!

T’animem a comentar-nos que t’ha semblat i
contacta amb nosaltres per a parlar la instal·lació de plaques solars o carregadors elèctrics.

5/5 - (1 vote)
Frederic Andreu
Frederic Andreu

Hola, soy Frederic Andreu, Ingeniero Químico por el Instituto Químico de Sarriá (IQS) y post-grado en energías renovables por la Universidad Politécnica de Catalunya (UPC). Durante 10 años trabajé en Endesa Energia, primero gestionando grandes cuentas industriales y posteriormente cómo responsable de energía solar para España. Actualmente soy socio-fundador de SolarTradex y me apasiona desarrollar y compartir con todos vosotros este proyecto.

Frederic Andreu
Quant a Frederic Andreu

Hola, soy Frederic Andreu, Ingeniero Químico por el Instituto Químico de Sarriá (IQS) y post-grado en energías renovables por la Universidad Politécnica de Catalunya (UPC). Durante 10 años trabajé en Endesa Energia, primero gestionando grandes cuentas industriales y posteriormente cómo responsable de energía solar para España. Actualmente soy socio-fundador de SolarTradex y me apasiona desarrollar y compartir con todos vosotros este proyecto. Mostra totes les entrades de Frederic Andreu